Linneregionen stärker småföretag till nytt projekt
Av Thomas Edgren
Små och medelstora företag i Linnéregionen får nu möjlighet att ta stora kliv i sin digitala utveckling. Ett nytt projekt satsar på att utveckla ett ekosystem för Internet of Things (IoT) i regionen.
"Vi hoppas att företagen i regionen ska kunna fortsätta växa bra", säger projektledare Fredrik Ahlgren, Linnéuniversitetet. Foto: Joakim Palmkvist, Linnéuniversitetet.
Projektet, som är en fortsättning på det tidigare projektet IoT Lab för SMF, får finansiering med en total budget på 13,7 miljoner kronor från Tillväxtverket, Region Kalmar och Region Kronoberg.
Målet är att öka kunskapsnivån om tekniken och ge företagen möjlighet att effektivisera sina verksamheter, reducera kostnader och minska sina koldioxidutsläpp.
Genom att erbjuda kunskapshöjande och praktiska aktiviteter inom området IoT hoppas man kunna ge företagen i regionen en konkurrensfördel i en alltmer digitaliserad värld.
- Vi är mycket glada över att få fortsätta arbetet för att ställa om och stärka våra företag i Linnéregionen, både potentialen och utmaningen är enorm., säger projektledaren Fredrik Ahlgren, lektor i datavetenskap på Linnéuniversitetet.
-
- - Genom att erbjuda både kunskap och de verktyg som behövs för att ta vara på de möjligheter som IoT erbjuder, hoppas vi att företagen i regionen ska kunna växa och bli än mer konkurrenskraftiga även på den globala marknaden.
Projektet riktar sig till små och medelstora företag inom olika branscher i Linnéregionen och omfattar såväl Kalmar som Kronobergs län. Genom affärspaketet kring affärsmodeller hoppas man också kunna ge företagen insikter om hur tekniken kan påverka deras befintliga verksamhet och möjligheter för att utveckla nya produkter och tjänster.
- Det här är ett unikt tillfälle för företagen i regionen att ta del av de senaste rönen och teknik inom IoT och få ett tillämpat stöd att utveckla sina verksamheter, säger Fredrik Ahlgren. Vi är övertygade om att det här kommer att bidra till ett starkare och mer innovativt näringsliv i Linnéregionen.
-
Projektet drivs av institutionen för datavetenskap och medieteknik och institutionen för organisation och entreprenörskap på Linnéuniversitetet och drar i gång i mars 2023.
FOTNOT.
Projekt IoT-lab för SMF
Detta projekt skapades för att öka kunskapen om möjligheterna med Internet of Things (IoT), samt utveckla nya idéer och produkter, bland små och medelstora företag (SMF) i Linnéregionen.
En av de framtida teknologier som spås påverka ett stort antal affärsmodeller är Internet of Things (IoT). IoT innebär att allt fler enheter blir uppkopplade mot Internet. Att små och medelstora företag (SMF) tidigt anpassar sina verksamheter till den nya teknologin kan komma att vara avgörande för deras framtida existens.
För att IoT-framtidssäkra små och medelstora företag i Linnéregionen behöver goda exempel synliggöras, kunskapsnivån ökas, samt experiment genomföras. Just experimentell teknikutveckling som är förankrad i företagets strategi har visat sig vara avgörande för att förstå hur tekniken kan nyttiggöras och användas i innovationsprocesser.
Linnéuniversitetet har mot bakgrund av detta sedan hösten 2019 arbetat fokuserat med IoT med ett nära samarbete med Kalmar Energi och Wexnet som har omfattande erfarenhet från infrastrukturfrågor. Inom ramen för projektet kommer företag i Linnéregionen ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper kopplat till IoT: vad kan man göra, hur gör man?