Klik venligst
VADSTENA 2021-4-2 KL. 09:01

Helt fossilfri produktion – då prisades företaget av Miljöpartiet i Vadstena

Av Anton Rimstedt

VADSTENA. Miljöpartiet i Vadstena delar varje år ut ett miljöpris till enskilda, företag eller organisationer som bäst befrämjat den lokala miljön under året. Årets pris gick till Borghamns stenförädling som har ställt om till en hundra procent fossilfri produktion. För Östgötatidningen berättar Tim Ericsson hur Borghamns stenförädling jobbar och hur han ser på priset.

Helt fossilfri produktion – då prisades företaget av Miljöpartiet i Vadstena
Tommy Kennberg (MP), Mats-Ola Ericsson och Tim Ericsson (Borghamns stenförädling) och Eivor Folkesson (MP). Foto: Peter Asthamn.

Det är inte alltid som stenindustrin får politisk eller medial uppmärksamhet. Många kanske inte känner till vad ett företag som sysslar med stenförädling egentligen gör eller hur de jobbar. Borghamns stenförädling AB bryter kalksten och Kolmårdsmarmor Ox och förädlar i huvudsak sten från de egna stenbrotten.

– Vi är ett familjeföretag som producerar byggnadssten i kalksten och marmor. Vi tillverkar allt från golv till utsmyckningar till stenbyggnader. Vi bryter och förädlar stenen, berättar Tim Ericsson.

Borghamns stenförädling har exporterat sten till många delar av världen och nu har de alltså prisats av Miljöpartiet i Vadstena.

– Det är jättekul att man får ett bevis på att vårt sätt att jobba är rätt väg att gå, säger Tim Ericsson.

– Förra sommaren lade vi om hela vår produktion, så hela produktionen är hundra procent fossilfri. Vi var första stenindustriföretaget i Sverige som blev helt fossilfria, nu är det flera som har tagit efter oss på det planet.

Hur har då resan mot den fossilfria produktionen sett ut?

– Det började för 15 år sedan när vi bytte värmesystem från oljeuppvärmning till bergsvärme. och för fyra år sedan bytte vi elavtal till ett som innebär att vi köper närproducerad el från våra grannar som har vindkraftverk i Borghamn. Det sista steget var att få bort det fossila bränslet som vi har i våra lastmaskiner, truckar och tjänstebilar, berättar Tim Ericsson.

Att företaget nu har tagit emot ett pris av ett politiskt parti ser inte Tim Ericsson som problematiskt på något sätt. Han ser ingen politik i det hela.

– Jag ser det inte så. Miljöpartiet är väl ett parti som tydligt står för att man värnar om miljön och det är väl kanske de som ska dela ut ett sånt pris. Jag ser det som ett gott betyg att Miljöpartiet tycker att man gör rätt grejer.

Tim Ericsson på Borghamns stenförädling hoppas att deras utmärkelsen ska ge lite ringar på vattnet.

– Det kanske blir snack om att vi har fått det här priset och folk får reda på att vi jobbar på det här sättet. Fler och fler går åt det här hållet i sin produktion.Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-21 KL. 17:26

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap

"En utmaning att låta karaktärerna utvecklas över tid".

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden
MJÖLBY 2022-1-21 KL. 13:31

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden

"Testas varje dag".

Motalafamilj deltar i
MOTALA 2022-1-19 KL. 15:10

Motalafamilj deltar i "Talang"

På fredag deltar familjen "Staaf Magic" i tävlingen "Talang" på TV 4.

MJÖLBY 2022-1-19 KL. 11:50

"Att sköta en golfklubb är som att sköta ett företag"

–Det har varit en lång och spännande resa, säger Per Borthen, som vid årsskiftet slutade som ordförande för Mjölby golfklubb.

Varg utanför Skänninge?
MJÖLBY 2022-1-19 KL. 09:08

Varg utanför Skänninge? "Man kan i princip förvänta sig att varg går igenom länet då och då"

Och hur ska media förhålla sig till den här typen av "vargpaparazzi-journalistik" egentligen?

Fler nyheter