Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-10-20 KL. 09:34

Kent flyttar från Bispmotalagatan

Av Carolina Fransson

Kent Richter driver sedan cirka 15 år tillbaka Olles ur optik i kyrkbacken på Bispmotalagatan i Motala. Nu har han nått pensionsålder och har för avsikt att trappa ner, så han ska stänga butiken, avsluta optikdelen och öppna i en annan lokal där han ska fokusera på enbart klockor och urmakeri.

Kent flyttar från Bispmotalagatan
Kent Richter slutar snart med optik. Foto: Carolina Fransson

Det är väl utnyttjat utrymme som Kent håller till i på Bispmotalagatan en liten tid till. Försäljningsytan är åtta kvadratmeter stor och här visas glasögon och väggur. Här finns också en kassadisk och längre in på samma plan ett synundersökningsrum. En trappa ner har han sitt kontor och verkstad där han lagar inlämnade klockor.

NAMNET OLLE kommer från Olle Henriksson som grundade affären här 1984. Olle drev den fram tills att han gick bort 1993 och då tog Stefan Ljungstedt över för att driva den vidare i tio år. En kortare period efter det drev Per Stark den och sedan tog Kent över. Nu lämnar Kent snart lokalen för att i april öppna upp en mindre verksamhet på Saturnusgatan i stället.
– Optiker finns det ju ett antal i Motala, men utbildade urmakare är det en enorm brist på så till våren, från cirka 1 april, kommer jag att ha ett urmakeri där. Då blir det ett kortare namn på företaget - Olles ur. Det blir ingen regelrätt butik, men man har möjlighet att besöka den efter överrenskommelse. Sedan gör jag hembesök för att hämta och leverera väggur och golvur som det kan vara svårt för kunderna att komma till urmakarn med, säger han.

KENT ÄR I DAG 66 år och han hann med en annan inriktning i sitt yrkesliv innan han började arbeta med klockor och glasögon. Han påbörjade sitt yrkesliv som bilmekaniker 1973. Han arbetade på lite olika bilfirmor innan han 1980 skolade om sig till urmakare som man då kunde göra på Stefanskolan i Borensberg. När han var färdigutbildad drev han under några år en guldaffär i Uddevalla innan han flyttade tillbaka till Motala igen och utbildade sig till optiker vid Stefanskolan. Därefter arbetade han som anställd urmakare och optiker i några år i Motala och i Linköping.

HAN HAR HAFT mycket nytta av att ha arbetat som bilmekaniker när han arbetar som urmakare och att kombinera urmakeri med optik har också fungerat väldigt bra genom åren.
– Att slipa, svetsa och löda... det har jag haft nytta av från att ha varit bilmekaniker. Sen var det väldigt vanligt förr att man var både urmakare och optiker, men så är det inte längre, säger han.
Kent stortrivs med sitt arbete.
– Jag har aldrig tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet. Aldrig. Jag tycker också om att ge service. Jar mig tid med mina kunder. Jag har mycket äldre kunder och många äldre är ensamma. Här får de prata tills de är färdiga och jag tar mig tid och förklarar vad de har för problem med ögonen eller vad det är för fel på klockan. Det är väldigt uppskattat, säger han.

MEN NU BLIR DET alltså enbart urmakeri för Kent.
– Ja, jag behåller klockbiten. Den är inte så utrymmeskrävande heller och så vill jag arbeta lite mindre. Nya lokalen kommer också att ligga ännu närmare mitt hem, säger han.


Reparation av ett armbandsur. Foto: Carolina FranssonReparation av ett väggur. Foto: Carolina Fransson


Kent Richter
Ålder: 66 år
Familj: Hustrun Ulla och katten Solis. Två vuxna barn Mathilda, 35 år, och Mattias, 43 år. Barnbarnen Leo, Luna och Louie.
Bor: i Motala
Intresse: Fotografering
Utbildning: Bilmekaniker, mikromekaniker, urmakare och legitimerad optiker. Gesällbrev i Optik och Urmakeri.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter