Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-2-4 KL. 09:07

De satsar i pandemitid - för chans till fler humanitära insatser

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Erikshjälpen i Motala går bra även i pandemitid. Så bra att man nu gör en satsning som sticker ut bland secondhand-butiker i landet.

De satsar i pandemitid - för chans till fler humanitära insatser
Joakim Ragnar, butikschef på Erikshjälpen i Motala. Foto: Privat/Erikshjälpen.

Att hålla öppet på söndagar är inte kutym i secondhand-branschen. Men öppet sju dagar i veckan är en del av den satsning som Erikshjälpen i Motala nu gör.
– Vi ska försöka marknadsföra oss som ett utflyktsmål och när åker man på utflykt? Jo, på helgen. Och lördagar har vi redan öppet, så då blev det söndagsöppet också. Då sticker vi ut lite också. Inom secondhand har man generellt sett inte öppet söndagar. Vi är de enda i vår kedja som har det nu till att börja med, säger butikschefen Joakim Ragnar.

OCH MER NYHETER är att vänta för besökarna hos Erikshjälpen i Motala. Så småningom.
– Vi ska börja med brunch också, men det kommer inte ske nu direkt på söndag. Vi kanske väntar några månader. Det kanske blir lite fel att dra igång en sån satsning just nu med tanke på allt. Men däremot kommer vi börja med att servera lite matiga våfflor, säger Joakim Ragnar.

Hur funkar det då rent praktiskt att som fysisk butik göra en nysatsning i tider då man blir avrådd från att röra sig bland människor?
– Vi försöker så gott vi kan. Vi får ta in 40 personer i butiken och vi har vakter utanför som reglerar det. Vi har separata ingångar till butik och kafé, säger Joakim Ragnar.

HAN BERÄTTAR att kön ofta ringlar lång utanför butiken och att intresset för att besöka butiken är stort, och har varit så över lång tid, vilket är en förklaring till att man nu satsar och utökar personalstyrkan med två nya halvtidstjänster till kaféverksamheten och med en ny arbetsledare.
– Egentligen skulle den här satsningen kommit för ett år sen. Förra året var helt galet bra för oss, det startade oerhört bra januari-februari, sedan kom det ju en liten bacill i världen. Så då avvaktade vi lite, men nu kände vi att det var dags för en satsning.
– För verksamheten kommer det här innebära en högre omsättning och förhoppningsvis ett överskott som går till barn och unga ute i världen som behöver oss, fortsätter Joakim Ragnar.

ERIKSHJÄLPEN ÄR i grunden en barnrättsorganisation som utifrån FN:s barnkonvention kämpar för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv. Allt överskott från alla Erikshjälpens butiker går till den stiftelse som driver de här välgörenhetsprojekten ute i världen.
– Det är sociala och humanitära insatser för barn. Det kan vara för skola, det kan vara mot könsstympning till exempel. Jag har själv varit och besökt ett projekt i Indien där man pratar med gravida kvinnor. I deras kultur där så tror de att bröstmjölken är oren efter födseln och istället får barnen te och små kakor när de är nyfödda. Då krävs det mycket information och utbildningsinsatser för att motverka dessa myter, säger Joakim Ragnar.

TILL SIST FRÅGAR VI butikschefen i Motala om det finns några farhågor med den satsning de nu gör.
– För oss har det inte gått dåligt under pandemin. Och det tror jag är mycket tack vare alla volontärer vi har. Man tycker det är roligt att vara här av egen fri vilja och det smittar av sig. Vi får ofta höra att det är så roligt att gå hit för att det är en bra stämning i butiken, säger Joakim Ragnar.

PÅ STARTSIDAN JUST NU