Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Med ett ben i vvs-branschen och ett i författarsfären ville Ödeshögsbon Peter Olofsson förena sina två kall i en kriminalroman. Resultatet blev ett samarbete med erfarne deckarförfattaren Kjell E. Genberg som mynnade ut i romanen ”Och plötsligt blev du död”. För Östgötatidningen berättar Peter Olofsson hur det kan gå till när man skriver en bok ihop med en annan författare.

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
Peter Olofsson med nya boken. Foto: Ulrik Hammarsträng.

Peter Olofsson har rötterna i Ödeshög och är numera bosatt där på heltid. Som chefredaktör för tekniktidningen Energi & Miljö består hans vardag av både vvs-branschfrågor och skrivande. Den kombinationen ville Peter Olofsson ta ett steg till och idén om en ”rörmokardeckare” föddes och presenterades för välmeriterade författaren Kjell E. Genberg. De två hade tidigare arbetat ihop när Peter Olofsson läste in en av Genbergs tidigare böcker som ljudbok.

Handlingen i ”Och plötsligt blev du död” utspelar sig till stora delar på Vvs-museet i Bromma och mordvapnet är en kloppa, ett gängverktyg som används av rörmokare.
– Det rullade igång med de idéer som kom från mig på vvs-temat. Dels så jobbar jag i branschen och så gillar jag sånt här gammalt nördigt ”bös” som det är mycket om i boken och på Vvs-museet.

Peter och Kjell kom fram till att de skulle skriva boken tillsammans, men hur går det där till egentligen, att skriva en roman ihop med någon annan?

– Vi kom snabbt underfund med att det enklaste skulle vara om en erfaren författare som Kjell skriver ner det han har i huvudet och sedan skriver jag till det som behövs inom själva fackområdet. Vår skrivprocess är att den erfarne skriver ner en slags synopsis som sedan går vidare för diskussion och sen tar jag, i det här fallet, över och syr ihop det hela. Det är alltså inte så att vi har suttit och skrivit ett kapitel för sig eller så, förklarar Peter Olofsson.

– Det är skojigare att jobba ihop med någon, även om det samtidigt kan vara roligare att få credit för allting själv haha, när man skriver sin egen bok. Man kommer på så pass mycket mer idéer ihop än vad man gör själv, lägger Ödeshögsförfattaren till.

– Många har nog föreställningen att om man skriver en bok tillsammans så gör man på det sättet där man skriver typ vartannat kapitel eller liknande. Men jag vill nog hävda att det inte så ofta är på det viset. Jag och Kjell känner inte till någon som är mer framgångsrik än Sjöwall/Wahlöö (duon som tillsammans skrev polisromanserien om Martin Beck. Reds.anm.) på att skriva på det sättet, med att skriva varsina kapitel. Nu levde ju de ihop, så det kan ha underlättat, säger Peter Olofsson och fortsätter:

– Jag tror, precis som din frågeställning vittnar om, att det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop med någon.

Annars är Peter Olofsson glad och upprymd över det faktum att vvs-branschen nu får ”sin egen” kriminalroman.

– Äntligen har vvs-branschen fått sin beskärda del av kriminalgenren! För det är faktiskt så att det, enligt min efterforskning, knappt har skrivits något om till exempel rörmokare som mördar eller liknande, säger Peter Olofsson.

”Och plötsligt blev du död” lanseras den 20 maj.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU