Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-1-11 KL. 11:16

Konstnär bjuder in till rundabordssamtal på sjöbotten

Av Mia Karlsvärd

Karin Vallbos konstverk ”viska, lyssna” ska få oss att lyssna och tänka på allt som existerar under ytan.

Konstnär bjuder in till rundabordssamtal på sjöbotten
I slutet av januari ska konstverket placeras här under vattenytan i Vättern i Hästholmen. Foto: Mia Karlsvärd

HÄSTHOLMEN – Vättern är vatten, fiskar, kräftdjur, växter, stenar och en massa andra små organismer som jag inte är bekant med. Jag vill bjuda in till ett rundabordssamtal; en möjlighet för dem att jämbördigt uttrycka sina viljor, sina behov och sina önskningar, säger konstnären Katarina Vallbo om konsverket.

Konstverket som Karin Vallbo skapat är en del i konstprojektet ”Rätten till Vättern” som är initierat av Österängens konsthall och finansieras av kulturrådet. Ambitionen är att fördjupa våra personliga relationer till sjön och göra det abstrakta under ytan mer konkret.

– I halva mitt liv har jag druckit och därmed blivit en del av vatten som har förbindelse med Vättern, men vad vet jag om alla de andra som utgör Vättern? Vättern är också ett ekosystem som påverkar omgivande djur-, växt-, vatten- och människoliv. Vättern är historia, säger Katarina Vallbo.

Projektet har under ett år engagerat många konstnärer och kulturföreningar som vill motverka hoten mot miljön i Vättern, bland annat Konstkollektivet Ugglan i Vadstena.

Det runda bordet som är ett av tre komponenter i Katarina Vallbos verk ska placeras på sjöbotten på cirka fem meters djup utanför Hästholmen. Vindstilla dagar ska man kunna se bordet under vattenytan om man står uppe vid fyren.

– För att kunna installera det här bordet nu i januari är det många parametrar som ska stämma. Att båten som vi ska använda inte är infrusen och att det inte blåser för mycket, berättar Katarina Vallbo.

Förutom bordet under vattenytan har konstnären skapat fem stolar som ska placeras ut på land kring Vättern, i orterna Jönköping, Hästholmen, Vadstena, Askersund, Karlsborg, Askersund och i Hjo eller Habo.

Hon har också graverat in texten ”jag lyssnar” på ett antal stenar som hon plockat längs Vätterns strand. Stenarna ska placeras ut vid lämpliga platser.
– Genom att kasta ut och returnera stenarna till Vättern befästs förbindelsen mellan den människan och Vättern, säger Katarina Vallbo.

Om vädrets makter stoppar sjösättningen av Katarina Vallbos verk får placeringen vänta till hösten.
–Vi ska så klart låta fiskarna leka ifred under våren och sommaren, förklarar Katarina Vallbo.
- Genom att kasta ut och returnera stenarna till Vättern befästs förbindelsen mellan den människan och Vättern, säger Katarina Vallbo. Foto: Katarina VallboVindstilla dagar ska man kunna se bordet under vattenytan om man står uppe vid fyren. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU