Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-1-13 KL. 11:36

Kamratstödet en viktig träffpunkt i Ödeshög

Av Mia Karlsvärd

Kamratstödet har med hjälp av ekonomiskt bidrag från Ödeshögs församlingar, privatpersoner och lokala föreningar kunnat dela ut lådor med julmat.

Kamratstödet en viktig träffpunkt i Ödeshög
– Det behöver inte alltid vara något stort, det kan räcka med ett telefonsamtal, säger Vernoica Strelin, Kamratstödet i Ödeshög.

ÖDESHÖG – Jag har mycket folk som kommer till min butik varje dag för en kopp kaffe och prata en stund. Jag har alltid varit engagerad, för mig är det viktigt att vara delaktig i att alla ska ha det bra, barn och vuxna, säger Veronica Strelin.

Kamratstödet i Ödeshög är en ideell förening som stöttar och hjälper till socialt.

– Vi träffas för att fika, har föredrag i samarbete med NBV och ibland gör vi utflykter tillsammans. Och så har vi ”gubbafrukost” varje lördag, berättar hon.

Trots namnen är alla välkomna, både gubbar och gummor.
– Lördagsfrukostarna är populära, då är det många som kommer. Våra träffar är i Immanuelkyrkan eftersom vi inte längre har en egen lokal, berättar Veronica.

Man väljer inte alltid ett liv, det är lätt hänt att hamna i situationer som man inte kan ta sig ur. Ibland har man ett liv som man inte självt val. Det kan bero på allt möjligt som psykisk ohälsa, ensamhet, alkoholism. Det finns många som är ofrivilligt ensamma.

Veronica tar på sig tomteluvan och vi går till Aktivitetshuset där de är fullt upptagna med att fylla lådor med julmat.

Kamratstödet kan med hjälp av ekonomiskt bidrag från Ödeshögs församlingar, privatpersoner och lokala föreningar dela ut jullådor. Lådorna och innehållet är ett fint exempel på samarbete. Trälådan är tillverkade på Klockargårdsängen. Godiset, julduken och grytlapparna är tillverkade på Ängens dagcenter och maten är tillredd på Aktivitetshuset.

– Det här har varit en viktig uppgift för oss, säger Maria Svensson, en av handledarna på Aktivitetshuset.

Tillsammans bär de ut jullådorna till Veronicas bil. Innan hon åker frågar Östgötatidningen:

Vad tror du, gör vi för lite?
– Ja, man är så egenupptagen, man har för mycket omkring sig. Det är få eldsjälar och många ska numer ha betalt för att ställa upp. Jag tror att vi har ett alldeles för stressat samhälle, alla jobbar man ska ha så mycket.

Borde vi inte kommit till insikt under pandemi?
– Jo jag tycker det, men det är få som vågar, de tror att de lägger sig i. Det handlar inte om att styra upp någons liv. Lyft på luren och fråga: hej hur har du det, det var länge sedan vi såg dig, säger Veronica innan hon ger sig i väg för att sprida lite julglädje i Ödeshög.
– Det här har varit en viktig uppgift för oss, säger Maria Svensson närmast kameran, handledare på Aktivitetshuset Johanna. Från vänster Mattias Petersson, handledare, Magnus Svensson, Nazi Naziha, Lilav Maee.Kamratstödet öppnar upp för sina torsdagsträffar den 13 januari efter jul och nyårsupphåll och veckan efter ska de tillsammans planera vårens aktiviteter.


PÅ STARTSIDAN JUST NU