Efter rubrikerna – arbetet i Asien fortsätter för Love and Hope
Av Anton Rimstedt
ÖDESHÖG. Ordet-pastorn Mikael Alfvén i Ödeshög har spenderat många år som resande evangelist runtom i världen. Genom organisationen Love and Hope fortsätter han att hjälpa barn ur sexhandel, trots blåsvädret organisationen hamnade i för några år sedan.
Ing-Marie och Mikael Alfvén är både pastorspar i församlingen Ordet och företrädare för organisationen Love and Hope. Foto: Anton Rimstedt.
ÖDESHÖG. Ordet-pastorn Mikael Alfvén i Ödeshög har spenderat många år som resande evangelist runtom i världen. Genom organisationen Love and Hope fortsätter han att hjälpa barn ur sexhandel, trots blåsvädret organisationen hamnade i för några år sedan.
Utöver pastorstjänsten i församlingen Ordet i Ödeshög reser makarna Mikael och Ing-Marie Alfvén världen runt för missions- och välgörenhetsarbete. Eller så var det i alla fall tänkt innan coronapandemin slog till.
– När pandemin kom ströks, på två dagar, alla resor under våren, sommaren och hösten i min kalender, säger Mikael Alfvén.
På senare år har familjen Alfvéns internationella fokus främst riktats mot kampen mot barnsexslaveri i Indien och Nepal. Genom den av familjen startade organisationen Love and Hope samarbetar man med lokala aktörer för att hjälpa barn i Nepal och Indien som faller offer för sexhandel.
– Det handlar ofta om mycket fattiga familjer där tjejen blir lurad till ett falska äktenskap, falska jobblöften men även att föräldrarna säljer sina barn till sexslaveriet. För dem som sedan hamnar på en bordell går det i arv och många barn växer in i prostitution, man blir som sin mamma, berättar Mikael Alfvén.
Organisationen Love and Hope hamnade dock i rejält blåsväder 2017 när flera medier, bland annat Aftonbladet genom en egen granskning, rapporterade om att Love and Hope felaktigt pekade ut barn som prostituerade, hade överdrivet höga kostnader för sina resor och överdrev sin egen roll i arbetet på plats i Nepal och Indien. Love and Hope har medgett att deras ibland dramatiska ton i ord och bild har varit något vilseledande och att de har överdrivit sin egen roll i arbetet på plats i bordellområdena. Anklagelserna kom från en tidigare samarbetspartner i Nepal, och även om Love and Hope har pudlat på vissa punkter så menar Mikael Alfvén idag att det handlade om en hämndaktion.
– Vi började hjälpa en organisation i Nepal med arbetet mot sexslavhandeln. Efter ett tag gick det upp för oss att det var något som inte stämde med ledaren. Det handlade både om hur verksamheten sköttes ekonomiskt och om hur han behandlade barnen. Så vi fick bryta samarbetet. Efter ett tag hamnade vi på löpsedlarna här hemma, och det visade sig att han var den viktigaste uppgiftslämnaren, säger Mikael Alfvén.
Enligt en artikel i tidningen Inblick fanns allvarliga uppgifter om att mannen utnyttjat flickor sexuellt, hanterat pengar oetiskt och att andra kristna aktörer i landet distanserat sig från honom.
– Enligt mig så vände han på storyn och mycket av det som han anklagade oss för var det som han själv var skyldig till.
Men ni har ändå medgett att ni begått vissa misstag och överdrivit er roll och era berättelser, hur har det påverkat er?
– Det var jobbigt. Man ville (från kvällstidningarnas sida) inte lyssna på vår version överhuvudtaget utan var bara intresserade av att måla upp det som en skandal. Och ekonomiskt blev det absolut en nedgång efter det här, det påverkade våra donationer. Men nu har det börjat gå upp igen och vi har lärt oss mycket av det här, säger Mikael Alfvén och fortsätter:
– Vi kunde absolut varit tydligare med vissa saker och vi är mycket noggrannare med vilka vi jobbar med nu.
Anton Rimstedt
Mikael Alfvén. Foto: Anton Rimstedt.