Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-12-15 KL. 00:04

Bildningschefen om kommunens svaga placering i skolrankning: ”Är jättetråkigt”

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. För två veckor sedan skrev Östgötatidningen om kommunernas placeringar på Lärarförbundets skolrankning, där Vadstena utmärkte sig i toppen och Ödeshög i botten. Nu ger Ödeshögs kommuns bildningschef Lotta Gemfors sin förklaring till plats 276 av 290 kommuner i rankningen.

Bildningschefen om kommunens svaga placering i skolrankning: ”Är jättetråkigt”
Här innanför fick man en del att fundera på när Lärarförbundet kom ut med sin nya kommunrankning nu i höst. Foto: Anton Rimstedt/Arkiv.

– Jag är rädd för att folk ser den här rankningen och tänker att detta enbart har med våra resultat, alltså betygen, att göra, men där klarar vi oss bra, säger Lotta Gemfors.

Ödeshög hade i årets rankning sjunkit kraftigt. Plats 276 av totalt 290 kommuner, att jämföra med 2020:s placering 134. Årets notering är väldigt långt ifrån smickrande läsning för de ansvariga i Ödeshög.
– Det är ju intressant att kolla på hur de olika delarna ser ut. Totalt sett finns ju inget annat att säga än att det är jättetråkigt att hamna så här långt ner. Folk i allmänhet uppfattar då att vi har en dålig skola, säger Lotta Gemfors, bildningschef i Ödeshögs kommun.

Lägst betyg får Ödeshög i kategorierna Kommunen som huvudman (placering 285), Andel barn i förskola (273) och Lärartäthet (239), men det är inte i någon av de bedömda kategorierna som Ödeshög når en högre placering än 68 (utbildade lärare).

Lotta Gemfors får börja med att kommentera den lägsta placeringen i kategorin ”Kommunen som huvudman”.
– Jag beklagar att vi inte har något ombud. Hur man samverkar fackligt är en stor bit i den faktorn och Lärarförbundet har inget ombud i Ödeshög.

Vad beror det på då, att det inte finns något ombud?

– Det får du nog fråga facken om, det är ju inte arbetsgivaren som tillsätter. Men jag vet att de jobbar hårt för att få någon att ställa upp som ett fackligt ombud.

En stor framgångsfaktor i grannkommunen Vadstena (tvåa i hela Sverige på Lärarförbundets rankning) för att lägga en grund för hela skolgången har, enligt personal i Vadstena kommun, varit Vadstenas höga andel barn i förskola och det pedagogiska arbete som i princip alla kommunens barn får ta del av där. Det ser annorlunda ut i Ödeshög, med en förhållandevis väldigt låg andel av barnen som går i förskola, enligt Lärarförbundets rankning.
– Helt enkelt är det många familjer som väljer att vara hemma med sina barn när de är små, säger Lotta Gemfors.

Varför är den siffran högre i Ödeshög än I många andra kommuner?

– Jag får spekulera lite här. Kristdemokraterna är ju det stora partiet i Ödeshögs kommun, och de har en familjepolitik som gärna ser att man är hemma med sina barn. Jag tror helt enkelt att det är ett val som folk gör i den här kommunen. Och att det skulle vara något dåligt håller inte KD med om, det är Lärarförbundet, i det här fallet, som anser att barn i åldrarna 1-5 ska vara i förskola. Frågar du folk här i kommunen så tycker många inte att det är dåligt att vi har en låg andel barn i förskolan.

Bildningschefen själv vill inte lägga någon värdering i frågan om närvaro i förskolan.
– Jag är opolitisk, så jag nöjer mig med att konstatera att det är många här som väljer att ha sina barn hemma.

Så det är inte per automatik något negativt att barn inte går i förskola?
– Nej, det tycker inte folk som bor här i alla fall.

Förskolan blir mer och mer integrerad i skolgången, det sker numera mycket lärande och pedagogisk undervisning i förskolan, ska inte den kommunala förvaltningen pusha för att barnen ska gå i förskola?

– Vi lever i en politiskt styrd organisation. Jag lever i en politiskt styrd organisation.

Lärartäthet (placering 239) var också en kategori som Ödeshög hamnade lågt i på rankningen.

– Vi önskar, precis som många andra, att vi skulle ha mer resurser till pedagoger. Men det är så här det ser ut, det är också en politisk tilldelning, säger bildniningschef Lotta Gemfors.

Östgötatidningen kommer följa upp skolfrågan i Ödeshög mer framöver med också politiska företrädare.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU