Klik venligst
MOTALA 2023-11-21 KL. 06:00

Världens största plaståtervinning finns i Motala

Av Susanne Hasselqvist

MOTALA Världens största anläggning för plaståtervinning ligger i Motala. Site Zero fördubblar återvinningen och kan ta emot i stort sett varenda plastförpackning som finns i Sverige. Om vi bara lämnade in dem… I dag återvinns ungefär hälften.

Världens största plaståtervinning finns i Motala

– Alla har ett stort ansvar för återvinningen, konsumenter såväl som företag och myndigheter, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari när hon besökte Site Zeros invigning.
Hon var mycket nöjd med det hon såg.
– Det är fantastiskt för Motala att få den här anläggningen, det är fantastiskt att Sverige blir ledande när det gäller plaståtervinning och klimatpåverkan. Nästan alla sorters plast kan återvinnas här, och om alla gör sin del finns verkligen chansen att göra skillnad!

Det är fyra år sedan Svensk Plaståtervinning öppnade sin första anläggning i Motala. Nu fördubblas alltså kvaliteten. I den gamla anläggningen kunde fem sorters plast sorteras – den nya klarar tolv, och det är nästan alla plastsorter som finns på den svenska marknaden.
– Jämförbara anläggningar i Europa kan sortera fram tre-fyra plasttyper, säger Mattias Philipsson som är vd på företaget. Resten av plastsorterna blandas ihop till en mix som kan användas en gång, men inte återvinnas igen. Här har vi i stället förutsättningarna för att faktiskt göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin.

Site Zero har testkörts inför invigningen
, och sorteringseffektiviteten slår rekord. Det betyder att upp till 95 procent av alla förpackningar som tas emot kommer att kunna skickas till återvinning, om och om igen.
Plastindustrin är den snabbast växande källan till industriella växthusgaser i Sverige. Sex procent av koldioxidutsläppen kommer från plastförbränning. Tio procent av de totala utsläppen i Sverige kommer å andra sidan från transporter.

Hade det inte varit mer effektivt att ha flera mindre anläggningar i Sverige, för att slippa transportera all plast till ett ställe?
– Det krävs en stor fabrik för att det ska vara ekonomiskt möjligt att sortera även de ovanligare plastsorterna, säger Mattias Philipsson. Vi har 60 digitala sensorer som identifierar och sorterar upp till tolv sorters plast – det skulle inte gå på mindre anläggningar.
– Redan vår tidigare anläggning var en av de mest effektiva i Europa och vi kunde skicka 47 procent av allt som kom in till återvinning. Nu fördubblar vi återvinningen. Med Site Zero påbörjar Sverige en ny era för plaståtervinningen. Världen behöver följa efter för att minska utsläppen från förbränning och behovet av ny fossil plast.

Site Zero kan ta emot 200 000 ton plast och det är lika mycket som säljs i Sverige. Bara ungefär hälften återvinns i dag.
– Vi kan bara uppmuntra och informera om och om igen, säger Karin Jawerth som är ansvarig för förpackningar på Ica.
– Det är så enkelt: man behöver inte diska ur förpackningarna längre, anläggningen klarar det Och nu borde det vara slut med det envisa ryktet att det inte är någon idé att samla in plast, den bara bränns i alla fall.

Det handlar om att vara ihärdig med budskapet, säger Åsa Stenmarck på Naturvårdverket.
– Kanske kan vi få in det i nästa generation? Att det är bra att sortera? Den här anläggningen är i alla fall ett stort steg mot att vi kan återvinna mer.

Tills resten av den svenska plasten också återvinns kommer Svensk Plaståtervinning att erbjuda kapacitet till andra länder. Från nästa år tas större delen av Finlands hushållsplast emot.
– 2028-2029 hoppas vi att den svenska återvinningen har dubblats, säger Mattias Philipsson. Då kanske vi investerar i en lina till. Och då kan vi kanske själva producera återvunnen plast av det vi sorterar.

SUSANNE HASSELQVIST


Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Mattias Philipsson, vd Svensk plaståtervinning. Foto: Susanne Hasselqvist

PÅ STARTSIDAN JUST NU