Två östgötar som har bytt plats vid makten
Av Mia Karlsvärd
STOCKHOLM De representerar olika partier. Den ene är i opposition och den andra i regeringsställning. De är överens om mycket. De är oense om en del frågor, det är de också överens om. Möt de två östgötska riksdagspolitikerna Johan Andersson (S) och Magnus Oscarsson (KD).
I kammaren sitter alla östgötapolitikerna tillsammans, oberoende partifärg. Magnus Oscarsson (KD) och Johan andersson (S) har lång erfarenhet som politiker både lokalt i Ödeshög respektive Motala och i riksdagen i Stockholm. Foto: Mia Karlsvärd
Redan på den snöiga trappan till det ståtliga riksdagshuset i Stockholm möter Magnus Oscarsson (KD), riksdagspolitiker från Ödeshög, upp. Vi går in i riksdagshuset och inne i foajén står Johan Andersson, socialdemokratisk östgötapolitiker från Motala, beredd med besöksbrickan till Östgötatidningens utsända i handen.
Här jobbar de båda på effektivt förstår man. Varje minut verkar dyrbar, både för en politiker i opposition och för den som sitter i riksdagen. Vi har en timme på oss.
Båda två har lång erfarenhet som politiker. Lokalt i Motala respektive Ödeshög och i riksdagen i Stockholm.
Johan Andersson har varit riksdagspolitiker sedan 2010. Han är ledamot i försvarsutskottet, och suppleant i kulturutskottet. Han är också ledamot i valberedningen. Magnus Oscarsson är ledamot i trafikutskottet, och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet och civilutskottet. Han har suttit i riksdagen sedan 2014.
Från foajén går vi ett par trappor upp. Där hittar vi en sittgrupp där vi slår oss ner för en pratstund. Utanför snöar det och genom fönstret ser man människor som promenerar i typisk snabb Stockholmspromenadrytm. Vi är långt från den östgötska myllan och jag frågar:
Vad kan ni göra här för Östergötland?–Det här är en bra plattform, här är det enkelt att få till möten för att vara med och påverka, säger Magnus Oscarsson och slår ut med armarna.
–Det handlar mycket om att bygga allianser och att internt i respektive utskott jobba för sina frågor, Men vi är också generalister och vi ska kunna stå upp för hela politiken och utifrån länet, säger Johan Andersson, och Magnus Oscarsson nickar instämmande.
Det är överens om att vara riksdagspolitiker ger ett extra försprång när man vill vara med och påverka.
–Det är många som vill träffa oss riksdagspolitiker. Om det var mycket möten när jag var i opposition är det dubbelt så många nu, säger Magnus Oscarsson.
Deras roller är sedan september omvända. De föregående åtta åren var det Johan Andersson och hans partikamrater som bestämde.
Hur är det att inte längre få vara med och bestämma?–Nej det är inte alls roligt. Man vill se resultat och vara med och förändra. Men det här är en del i den politiska processen och vi fortsätter, trots att vi är i opposition, att utveckla vår politik, säger Johan Andersson.
–Vi var åtta år i opposition och tyckte att vi hade en bra politik, men tyvärr utan att kunna påverka fullt ut. Det är stor skillnad att nu sitta i regeringen. Vi har gett många vallöften och det är otroligt viktigt att vi nu levererar, säger Magnus Oscarsson.
Och med den symbolisk brandfacklan börjar en mindre politikerdebatt om vallöften mellan de båda östgötska politikerna.
Johan Andersson menar att det blåa blockets vallöften inte infriats. Magnus Oscarsson säger först att vi har precis inlett vår mandatperiod. Fortsätter med att säga att Socialdemokraternas och det rödgröna blocket inte heller infriat alla sina vallöftet under den senaste mandatperioden.
Även här kan man väl säga att de är överens: att det finns vallöften kvar att infria.
Rätt som det är kommer en leende Ibrahim Baylan (S) fram. Han har suttit i riksdagen sedan 2006 och har bland annat varit skolminister och varit ansvarig för lantbruksfrågor. Småpratet de tre emellan ger känslan av att, trots olika syn i politiken, är detta en arbetsplats där man kan lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och ha trevligt tillsammans.
Utanför snöar det fortfarande och en bit bort hörs ljudet från tunnelbanetåget som är på väg mot stationen i Gamla stan.
Är det inte ensamt att vara hemifrån från Motala, Ödeshög och Östergötland?– Jag tycker inte det. Vår hemvist är utskottsgrupperna och vi umgås dagligdags, sedan har vi partiet. Jag kan tycka att det är skönt att det är lite ensamt, det går annars i ett, säger Johan Andersson.
–Det är full fart från morgon till kväll men så klart saknar jag familjen, säger Magnus Oscarsson.
Jag frågar om de kände likadant som nya i riksdagen, då för 13 respektive nio år sedan.
–Första tiden, som ny var det annorlunda, när man bodde i ett av övernattningsrummen, säger Johan Andersson och berättar att det numer finns ett mentorsprogram för nya riksdagspolitiker.
Sedan berättar de att de ofta får besök från Östergötland.
– Så gott som alla niondeklassare kommer hit från länet, berättar Johan Andersson.
Båda två ser ut att fundera lite på det där med den lilla fritiden de har efter de långa dagarna i riksdagshuset i Stockholm och de säger:
–Jag hoppas komma i gång i gymmet, säger Magnus Oscarsson.
–Jag försöker nyttja kulturen här uppe, säger Johan Andersson.
Vi går en trappa upp. Till det där rummet där det debatteras och där beslut tas. Kammaren är riksdagens hjärta. De visar var östgötabänken är, alltså där östgötarna sitter tillsammans, oberoende vilken partifärg man har och oberoende av om man sitter i regeringsställning eller ej. För det mesta är de i Stockholm för sitt politiska arbete tre dagar i veckan. Resten av tiden möter de människor runt om i Östergötland.
–A och O som politiker är att vara genuint intresserad av människor och det viktigaste är att bibehålla förtroende i valkretsen, säger Johan Andersson och syftar såklart på Östergötland.
Magnus Oscarsson berättar att han koncentrerar sina politiska resor till hela Östergötland.
–Sedan får vi förfrågningar från hela Sverige och är ute och resor i hela landet. Vi får träffa många människor och vara med om väldigt mycket, betonar Magnus Oscarsson.
–Det som ger extra energi är mötet med människor. Det är det som ger stimulans till det politiska uppdraget, säger Johan Andersson.
– Jag är tacksam för att jag fått det här förtroendet att vara riksdagsledamot, säger Magnus Oscarsson.
MIA KARLSVÄRD