Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2022-4-19 KL. 11:37

Marina översätter artiklar ur Östgötatidningen

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG I samarbete med Marina Öjdemark finns nu några av Östgötatidningens artiklar på ukrainska på vår webbsida ostgotatidningen.se/ukraina
– Jag hoppas att artiklarna kan ge ukrainare någon form av uppfattning om närområdet och Sverige, säger Marina Öjdemark.

Marina översätter artiklar ur Östgötatidningen
–Jag hoppas att artiklarna kan ge ukrainare någon form av uppfattning om närområdet och Sverige, säger Marina Öjdemark. Foto: Mia Karlsvärd.

Marina Öjdemark kom till Sverige 2008.

–Jag kom hit för att plugga utomhuspedagogik på Linköpings universitet. Det var populärt som ukrainare att åka i väg utomlands och studera.

Tanken var att hon skulle studera i Sverige i ett år och sedan återvända till Ukraina.

Så träffade hon Peter.

–Vi gifte oss 2011, året innan föddes vår dotter Anastasia och nu har hon en lillebror, Mikael, berättar Marina Öjdemark.

– Samtidigt som jag pluggade svenska på SFI jobbade jag på Blomsterlandet, sedan bestämde jag mig för att utbilda mig till lärare.

Innan hon kom till Sverige hade hon utbildat sig till översättare och lärare i engelska på Khmelnytskyi National universitet.

–Här i Sverige har jag kompletterat min utbildning för att få lärarlegitimation. Nu har jag jobbat som lärare i fem år, berättar hon.

Som barn pratade hon enbart ryska.

–När Ukraina blev självständigt 1991 var jag sex år. Inte så långt från vårt hus hade det öppnats en ukrainsk skola, så då började jag där. Efter självständigheten pratade vi bara ukrainska hemma, som är mina föräldrars modersmål. Ryssland gjorde i alla år försök att minimera möjligheten att prata ukrainska, berättar Marina Öjdemark.

Marinas föräldrar har varit i Sverige och Borensberg i några veckor men väljer nu att åka tillbaka till Ukraina. De bor i västra delen, i närheten av Lviv.

– Jag är jätteorolig, dels för deras resa och för att det fortfarande är krig. Samtidigt förstår jag att de vill återvända. Deras liv och deras hem är i Ukraina.

I vanliga fall jobbar Marina Öjdemark som lärare på Österstad skola i Motala. Sedan några dagar tillbaka jobbar Marina på integrationstjänsten Bryggan i Motala som har till uppgift att underlätta nyanländas väg in i det svenska samhället.


Vad ska du göra där?

–Allt som har att göra med nyanlända elever från Ukraina i första hand. Kartläggning, studieplan hemspråksundervisning.

Hon tog själv kontakt med Bryggan och erbjöd sig att hjälpa till.
– Jag ser jättemycket fram emot det här. Jag hoppas att jag kan bidra med min kompetens, säger Marina Öjdemark.

Mia Karlsvärd

Vi har förstått att det finns få böcker och litteratur att läsa på ukrainska här i Sverige. Med artiklarna på ostgotatidningen.se/ukraina hoppas vi bidra med en viss aktuell kunskap om vårt spridningsområde.
Redaktionen/Östgötatidningen.

PÅ STARTSIDAN JUST NU