Klik venligst
MOTALA 2022-3-27 KL. 23:55

Kunskapsskolan tror på stort intresse i Motala

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Kunskapsskolan kommer till Motala. Hösten 2023 ska friskolekoncernen med fokus på personligt utformad utbildning etablera sig på Luxorområdet i centrala Motala. Östgötatidningen har pratat med Kunskapsskolans Sverigechef om den nya skolan i Motala.

Kunskapsskolan tror på stort intresse i Motala
Kerstin Wirstedt, Sverigechef för Kunskapsskolan. Foto: Pressbild.

Hösten 2023 startar Kunskapsskolan en skola för årskurs 4-9 i Motala. Skolan kommer att ha plats för 459 elever. Kunskapsskolan bedriver idag 29 grundskolor runtom i Sverige.

– Det blir en inspirerande lärmiljö där eleverna kommer att bli sedda och utmanade efter sina individuella förutsättningar. I Kunskapsskolan har alla elever personlig handledning, vilket gör att de får en trygg relation med sin lärare och därmed lättare kan nå sina mål, säger Kerstin Wirstedt, Sverigechef för Kunskapsskolan.

Planen är att bygga om en tidigare fabrik på Luxorområdet till en "ljus och luftig" skolbyggnad.

Varför just Motala?

– Vi vill etablera oss överallt, vi vill ge skolsverige en god utveckling. Men det är mycket som ska falla på plats om man ska öppna på nytt ställe. Man ska hitta en bra tomt, få bygglov, få tillstånd hos Skolinspektionen och så vidare. Allting har fallit på plats i Motala och då vill vi ta chansen.

Så fort nyheten blev offentlig i förra veckan så öppnade också köerna till den nya skolan. Utöver att elever kan ställa sig i kö till den nya friskolan så har också lärare, som vill vara med och starta upp den nya skolan, möjlighet att anmäla intresse.

Vad är det då mer konkret som skiljer Kunskapsskolan från andra skolor?

– Till skillnad från andra skolor har vi en personligt utformad utbildning, där lärarna har handledningssamtal med varje elev varje vecka. En del behöver lång tid för att lära sig och ta in saker, andra behöver kortare tid. Vissa behöver utmanas mer än andra, säger Kerstin Wirstedt.

Detta låter ju som något som alla skolor eftersträvar, har ni andra tankar eller andra resurser som gör att ni faktiskt verkställer detta i praktiken?

– Det är ju svårt för mig att förklara varför andra inte lyckas, men man måste tänka på lite nya sätt. När vi startade för drygt 20 år sedan tänkte vi "från början" på hur vi skulle organisera oss för att verkligen kunna möta varje individ, säger Kerstin Wirstedt och fortsätter:

– Vad gäller tid och resurser så har våra lärare lite andra arbetstidsvillkor. Av den totala arbetstiden så har våra lärare mer tid med elever.

Finns det en efterfrågan i Motala på just det Kunskapsskolan erbjuder?

– Eftersom köerna precis har öppnat så kan jag inte säga hur många som står i kö, men vi har naturligtvis gjort en intresseundersökning. Det måste vi göra för att få godkänt från Skolinspektionen, annars får vi inte starta. Intresset var tillräckligt stort för att vi skulle bestämma oss för att köra.

Finns det några risker och farhågor med en sån här nyetablering?

– Det finns alltid en risk när man startar upp på en ny ort. Det blir långa hyresavtal och vi vet såklart inte säkert om intresset kommer vara tillräckligt stort över tid. Men vi har startat skolor många gånger och vi tror på det vi gör. Vi tar risken helt enkelt, säger Kerstin Wirstedt.

Anton Rimstedt





PÅ STARTSIDAN JUST NU