Klik venligst
MOTALA 2022-8-30 KL. 10:46

Husbyfjölsvinet åter på marknaden

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG Nu är det dags för Husbyfjöl marknad igen och i år återinförs utlottningen av Husbyfjölsvinet.
Jo, det är faktiskt sant. En gris ska lottas ut på Husbyfjöl marknad. Precis som förr i tiden.

Husbyfjölsvinet åter på marknaden
Stefan Karlsson, motorsågskonstnär och Per-Olof Niemi president i Lions club Borensberg ser fram emot Husbyfjöl marknad. Foto: Mia Karlsvärd

Lions club Borensberg som arrangerar Husbyfjöl marknad hade tidigare som tradition att anordna ett grislotteri där en livs levande griskulting lottades ut. Det berättas att griskultingen då kördes omkring på marknadsområdet i en barnvagn för att kunna betraktas av marknadsbesökarna. Till skillnad från svunna tider då grisen var livs levande är Husbyfjölsvinet nu snidat i trä.
–Lite kuriosa är att komikern Babben är gjord i samma stam, berättar Stefan Karlsson, motorsågskonstnär som fått uppdraget att snida till en träskuptur till Babbens födelsedag och nu ett Husbyfjölsvin i trä.

Östgötatidningen får en förtitt av Husbyfjölsvinet som ska vara färdigsnidat till marknaden lördagen den 3 september.
–Det är vår första marknad sedan pandemin så vi är jätteglada att marken är igång. Vi har 64 år utan avbrott innan pandemin, säger Per-Olof Niemi president i Lions club Borensberg.
Han berättar att överskottet från svinlotteriet och även från marknaden går till välgörande ändamål.
–Vi är 30 medlemmar i Lions club Borensberg och vi gör detta för att få medel till att göra världen lite bättre och livet bättre för andra, säger han.
Över 200 knallar har anmält sig till Husbyfjöl marknad.
–Vi ser att det är ett uppdämt behov bland knallarna och de har berättat att de hittills haft god försäljning vid andra marknader, berättar Per-Olof Niemi.


MIA KARLSVÄRD
Per-Olof Niemi president i Lions club Borensberg. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU