Klik venligst
MOTALA 2021-7-22 KL. 09:05

Holmertz är laddad för ett OS framför tv:n

Av Anton Rimstedt

MOTALA/LINKÖPING. Den här veckan är det så äntligen dags. Ett år försenat på grund av pandemin drar OS i Tokyo igång, med invigningsceremonin på fredag i den japanska huvudstaden. Många kommer sitta klistrade framför tävlingarna i drygt två veckor framöver, en av dem är östgötska simlegendaren Anders Holmertz.

Holmertz är laddad för ett OS framför tv:n
Anders Holmertz. Foto: Privat.

För många är simningen en av de stora höjdpunkterna under ett sommar-OS, och med Sarah Sjöströms fantastiska karriär i pågående gäller detta kanske extra mycket i Sverige på 2000-talet. Motalasonen, Lass-tränaren och flerfaldige OS-medaljören Anders Holmertz laddar för tävlingarna.
– Framför OS sitter jag bänkad. Alla långbanemästerskap brukar jag följa och i OS missar jag inte ett lopp. Det är viktigt.

Anders Holmertz har själv varit på fyra OS som utövare. 1984 i Los Angeles, 1988 i Seoul, 1992 i Barcelona och 1996 i Atlanta.
– Vi har fått ett litet avbräck i och med att Sarah skadade sig här under uppladdningen. Hon är ju ändå utan tvekan det största medaljhoppet.

Sarah Sjöström, Sveriges bästa simmare genom tiderna, en av Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna, OS-guldmedaljör från Rio 2016 och världsrekordhållare, kommer på grund av skadan att simma ett mer begränsat antal distanser än normalt. Det var i våras som Sjöström olyckligt halkade på en isfläck och skadade armbågen.

Anders Holmertz, född och uppvuxen i Motala och med totalt fem OS-medaljer, är fortfarande med i simsvängarna och tränar 13-17-åringar i Linköping.
– Jag står på kanten, jag är inte i vattnet. Jag har nog simmat färdigt.

Anders Holmertz återgår till OS-funderingarna. Det märks att han är laddad.
– Sen ska det bli spännande att se utländska simmare som Caeleb Dressel, ungraren Kristóf Milák - ska han gå under 1.50 på 200 fjäril?, Katie Ledecky - är hon lika bra som hon har varit tidigare?, Ryan Murphy på ryggsimmet, Lilly King på bröst. Det är kul, det finns mycket att titta på.

Men det är långt ifrån bara simningen som lockar Anders Holmertz när det vankas olympiska spel.
– Jag brukar kolla på det mesta. Friidrott på OS är ju kul, annars är nog fokus på där det finns svenskintressen. Där vi är bra. Det kollar jag alltid.Anton RimstedtAnders Holmertz. Foto: Privat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU