Klik venligst
MOTALA 2022-5-6 KL. 15:56

Glädjen har återvänt till Svanen

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG Glädjen har återvänt, efter år av pandemi och isolering. På Svanen i Borensberg gläds både de frivilliga som arrangerar träffar och de äldre som får komma och vara med i ett sammanhang igen.
På Svanen i Borensberg har det i åratal arrangerats olika träffar för äldre, för att skapa en naturlig mötesplats för att umgås.

Glädjen har återvänt till Svanen
Äntligen har glädjen återvänt till Svanen i Borensberg. Foto: Mia Karlsvärd

Sedan kom Corona och slog ut, inte bara den fysiska hälsan hos många, utan också den mentala trivseln.

– Vi mötte folk på stan som såg nedstämda ut. De pratade om hur de saknade verksamheten som vi var tvungna att lägga ner under pandemin, berättar Monica Karlsson som arbetar ideellt på Svanen, för Intresseföreningen Svanen.

Nu har verksamheten kommit igång igen och nu är det andra miner. Vid en träff med allsång samlades äldre med idel leenden på läpparna.

– Det märks att det här betyder mycket men också att vi har tappat några av de tidigare besökarna. Det tar tid att bygga upp det här igen, säger Monica Karlsson.

Östgötatidningen gör ett besök vid en allsångsträff och det är hög stämning. De som har kommit deltar med engagemang och styrka i sången. Det blir många skratt när, bland annat Göran Svensson drar anekdoter för publiken.

Som vanligt blir det fika, serverat av de frivilliga som arbetar och för en mindre summa. Då blir det också tillfälle för gästerna att prata med andra som kommit för att ta del av gemenskapen.

Intresseföreningen Svanen gör så mycket de kan för de äldre. Bland annat bjuder de äldre på tårta vid påsk, midsommar och jul.

–Det gör vi på Husbygården, säger Birgitta Ilar som också arbetar ideellt.

De önskar att de kunde göra mer men det är svårt.

–Vi är bara sex volontärer och behöver flera, säger Birgitta Ilar och förklarar att det bland annat tar mycket tid med markservicen, det vill säga fika och liknande.

Monica Karlsson förklarar varför fler borde engagera sig genom att också förklara vilken lönen är.
–Det är när vi ser glädjen hos dem som kommer, säger hon.

SARA ANDERBERG


Göran Svensson spelar inte bara dragspel, utan står också för glada skämt när det är allsång på Svanen. Foto: Mia Karlsvärd– Vi gör det här för de äldre, säger Birgitta Ilar om sitt arbete i intresseföreningens frivilliggrupp. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU