Klik venligst
MOTALA 2020-2-23 KL. 15:40

De förbereder sig om krisen kommer

Av Lotta Hofström

BORENSBERG. Skulle du klara dig utan el? Friluftsfrämjandet i Borensberg bjuder in sina medlemmar till överlevnadskursen "Nedsläckt hus - lev en helg utan el".

De förbereder sig om krisen kommer
"Vi medborgare har ansvaret att kunna vara så pass förberedda att vi kan överleva i 72 timmar utan myndigheters hjälp", säger Malin Melander. Bilden är från "Nedsläckt helg" i Österåker. Foto: Privat

Efter SVT-serien "Nedsläckt land", där människor fick prova att klara sig i ett samhälle helt utan el, kläcktes idén inom Friluftsfrämjandet Österåker om att göra något liknande. Nu har Malin Melander och Emma Hagenlöv gått en kurs hos överlevnadsexperten Pia Webb i systerföreningen och tagit med konceptet Nedsläckt hus till Borensberg.
– Vi medborgare har ansvaret att kunna vara så pass förberedda att vi kan överleva i 72 timmar utan myndigheters hjälp, så att de mest nödställda kan få hjälpen. Men vi är väldigt naivt förberedda i Sverige, så om en kris inträffar så kommer krisen bli större än vad den behövt vara, säger Malin Melander.

ÖVERLEVNADSHELGEN, där övernattning ingår, går av stapeln under helgen efter påsk och har plats för 20 deltagare. Ledarna lovar tips och trix blandat med mycket glädje och pepp - och kanske till och med minnen för livet.

Deltagarna kommer att få lära sig praktiska och teoretiska kunskaper om att klara ett längre strömavbrott. Åldern är från sju år och uppåt. Barn ska delta tillsammans med en vuxen.
– Vi kommer att få uppleva hur det är att bo utan el, rinnande vatten och en toalett som spolar. Man kommer att få utmaningar om hur ska vi laga maten? Vilken mat kan vi använda oss av? Och hur ska vi hitta vatten när det inte kommer rinnande ur kranen? I dagens samhälle är svenskarna väldigt beroende av elen. Många hus och lägenheter har kanske inte de bästa förutsättningarna om elen skulle sluta fungera. Har man inte en sjö bredvid sig så är det till exempel svårt att hitta vatten i stan, säger hon.

Vad kan orsaka elavbrott?
– I värsta fall stora händelser, som cyberattacker, men också en storm kan leda till strömavbrott eller att en gren faller över en elledning, säger Malin Melander.Så här såg det ut när Malin Melander gick överlevnadskurs. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter