Klik venligst
MOTALA 2021-3-17 KL. 21:55

Aktuell med deckare om andlighet – hjälper hemlösa på fritiden

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Susanne Boll är psykologen från Motala som sadlade om till författare för ett antal år sedan, jobbar på ett kafé för hemlösa och nu är aktuell med den tredje boken av fyra i serien om Vera Lilja. Jordanden utspelar sig en hel del i Motala, även om både huvudkaraktären och författaren numera bor i Stockholm.

Aktuell med deckare om andlighet – hjälper hemlösa på fritiden
Motalaförfattaren Susanne Boll är aktuell med ny bok. Foto: Katarina Persson.

– Jag har fått skicka ut mamma och pappa till att fota miljöer som jag har glömt exakt hur de såg ut. Motala har varit närvarande i alla böcker om Vera, i och med att också karaktären har sin bakgrund i Motala, säger Susanne Boll.

Den 49-åriga författaren började sin yrkesbana som psykolog, men är sedan mer än tio år tillbaka författare på heltid. Men Susanne Bolls inre psykolog lever vidare i huvudpersonen Vera Lilja.

– Jag brukar tänka att Vera är den psykolog jag hade velat vara om jag hade fortsatt inom yrket. Väldigt duktig och kompetent, men mer gränslös än vad jag skulle våga vara. Sen hamnar hon i massor trubbel och har en bakgrund som jag för allt i världen inte skulle vilja ha, men som psykolog önskar jag att jag hade haft lite mer av hennes egenskaper.

Jordanden är en spänningsfylld roman som handlar om att tappa kontrollen och om andligt sökande. Boken berör ett ämne som det sällan pratas om, nämligen män som blir utsatta för våldtäkt.

– Jag försöker svänga lite på könsrollerna i mina böcker. Det behöver inte alltid vara kvinnor som råkar illa ut i deckare, säger Susanne Boll.

Annars ligger tonvikten, både i boken och i vårt samtal, vid andligt sökande och vid ett problem som Susanne Boll gärna vill belysa.

– I den här boken gör jag upp lite med det här att det finns folk som utnyttjar människors andliga sökande för egen vinning. Jag är absolut inte stängd för andlighet, men det finns de som faktiskt skor sig på andras desperation. Där hamnar Veras kille Nico. Han går till en schaman och det blir inte så bra för honom.

– Jag förstår verkligen att man kan vända sig dit när den traditionella vården inte räcker till, det skulle jag kanske också göra, och då är det så smärtsamt att se hur andra människor utnyttjar det. Det är oerhört viktigt att alla har rätt till sin egen tro, men jag ser det som ett stort problem just med det här att utnyttja folk som söker, fortsätter Susanne Boll.

Nico får i boken bland annat testa på den psykedeliska, och ibland romantiserade, drogen ayahuasca, som har en lång användning inom schamanistiska riter i det som idag är regnskogen i Peru. Människor som har testat på det beskriver det ofta som olikt allt annat de har upplevt.

Du vill helt enkelt uppmana till försiktighet och kritiskt tänkande när man tar del av sånt som andra personer erbjuder på området?

– Ja, precis.

Susanne Boll titulerar sig som författare på heltid, men faktum är att hon har en annan, ideell, sysselsättning en dag i veckan då hon jobbar på ett kafé för hemlösa. Det här har hon nu gjort i drygt fem år.

– Där ser jag baksidan av drogromantiken. Men där finns alla som har hamnat lite snett av någon anledning. Det är missbruk, psykisk ohälsa, fattigdom och EU-migranter. Men det är min bästa dag i veckan, det blir en lucka till verkligheten för mig, säger Susanne Boll och fortsätter:

– Det är mest energipåfyllnad. Än har jag inte blandat in så mycket av det i mina böcker. Men det gör man kanske omedvetet. Att jag skriver om det här med droger till exempel. Men det kanske kommer i framtiden, det finns ju så mycket att skildra.

Jordanden släpps den 21 mars.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU