Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-12-18 KL. 12:42

Så mycket julmat slängs i södra mellersta Sverige - expertens tips för att minska svinnet

Av Josefin Petersson

Så mycket julmat slängs i södra mellersta Sverige - expertens tips för att minska svinnet
Foto: Pixabay

Svenskar bosatta i södra mellersta Sverige räknar med att spendera 2288 kr på julmat i år. Samtidigt slängs hela 14 procent av maten efter firandet, till ett värde av 320 kronor. Vilket är mindre än det svenska genomsnittet på 370 kronor. Det visar en ny undersökning från HelloFresh. Den hållbara stjärnkocken Paul Svensson delar sina bästa råd för att hjälpa till att ta kontroll över matsvinnet och kostnaderna i jul.

En ny undersökning från HelloFresh och YouGov visar att personer i södra mellersta Sverige räknar med att spendera 2288 kr på julmat i år. Men all mat som inhandlas, äts inte upp under julfirandet. Tre av tio (30%) uppger att de slänger mat som blir över från julbordet. I genomsnitt hamnar 14 procent av den inhandlade julmaten i soptunnan, till en kostnad av 320 kr. Vilket däremot är en lägre kostnad än det nationella genomsnittet, som är 370 kronor.

Viktigast av allt: Planering
Prisökningarna på mat under den senaste tiden verkar få svenskar i södra mellersta Sverige att göra förändringar i jul. Nära var fjärde (23%) kommer försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre och nästan lika många (19%) kommer servera färre rätter. Enligt Paul Svensson är planeringen det viktigaste när det kommer att minska sitt matsvinn och dra ner på kostnader.

– Det viktigaste av allt är planering och beräkning av portioner inför julen. Men släng inte din inköpslista efter att du har handlat, för du är faktiskt inte klar där. Spara istället inköpslistan för att ta en titt på den efter jul för att se vad du kan minska till nästa firande. Det är ett enkelt sätt att bli mer medveten om sitt konsumtionsmönster, säger Paul Svensson.

Rester är alltid förberedelse för nästa måltid
Den största anledningen till att julmaten slängs, är för att hushållen inte hinner äta upp all mat (39%). Vidare tröttnar var tredje på julmat (32%) och längtar efter andra typer av maträtter. Men att maten slängs på grund av dessa anledningar går att undvika, Julskinkan som är den stora favoriten på julbordet men också maträtten som lämnar mest rester* går att använda i många olika typer av maträtter som pasta, gratänger eller grytor, även efter jul. Du kan också strimla resterna och använda som topping till nyårsdagens pizza.

Årets julklapp - matlådan
Vidare rekommenderar Paul Svensson att du ska agera snabbt när du inser att julmaten kommer lämna rester som du inte hinner äta upp. Gör matlådan till årets julklapp och skicka hem dina gäster med en doggy bag, fylld med de fantastiska smakerna från julfirandet. På så sätt tar du bättre hand om både miljön och skänker dina nära och kära något att se fram emot under mellandagarna. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade.
Skippa buffén för att sänka kostnaderna

Det kan vara värt att fundera över upplägget för årets julbord, att servera buffé ger nämligen både mer matsvinn och kostar mer än att servera enskilda rätter. Undersökningen visar att svenska hushåll som serverar buffé planerar att handla julmat för 2362 kronor. Hushåll som däremot lagar enskilda maträtter som serveras en och en till bordet, räknar istället med att spendera 500 kronor mindre, till en kostnad på 1928 kronor.

Förutom att kostnaderna är lägre, sparar hushållen som serverar enskilda maträtter en och en till bordet även på matsvinnet. Endast var fjärde (25%) hushåll som serverar enskilda rätter uppger att de slänger julmat, jämfört med var tredje (32%) som serverar julbord i form av buffé.

– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. Istället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att involvera familjen för att hjälpas åt att få en svinngod jul. Vill du ha mer inspiration inför den svinngoda julen, upptäck det här.

Paul Svensson tips för en svinngod jul:
? Planering och släng inte inköpslistan
? Gör något nytt av resterna
? Ge bort en matlåda i jul
? Skippa buffén för att sänka kostnaderna

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 oktober 2023 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år i Sverige. Södra mellersta Sverige inkluderar Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län, Gotlands län och Västra Götalands län.

* HelloFresh julundersökning 2022
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av HelloFresh. Den bygger på 1035 webintervjuer med den svenska allmänheten som kommer vara med och anordna en julmiddag för familj/nära och kära och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 19-22 oktober 2022.

Vad består ditt julbord oftast av? Total Södra mellersta Sverige
Buffé med flertalet rätter 90% 93%
Enskilda rätter som serveras en och en till bordet 10% 7%

Hur mycket pengar tror du att ditt hushåll kommer att spendera på julmat i år? Total Södra mellersta Sverige
Under 1000 kr [500] 16% 17%
1000-1999 kr [1500] 29% 31%
2000-2999 kr [2500] 24% 21%
3000-3999 kr [3500] 10% 6%
4000-4999 kr [4500] 5% 6%
5000-5999 kr [5500] 4% 5%
6000 kr eller mer [6500] 3% 4%
Tveksam, vet ej 9% 10%
Medelvärde 2320 2288

Hur mycket pengar tror du att ditt hushåll kommer att spendera på julmat i år? Total
(Typ av julbord: Buffé med flertalet rätter) Total
(Typ av julbord: Enskilda maträtter som serveras en och en till bordet)

Under 1000 kr [500] 15% 22%
1000-1999 kr [1500] 29% 33%
2000-2999 kr [2500] 24% 18%
3000-3999 kr [3500] 10% 8%
4000-4999 kr [4500] 5% 6%
5000-5999 kr [5500] 4% 2%
6000 kr eller mer [6500] 4% 0%
Tveksam, vet ej 9% 11%
Medelvärde 2362 1928

Slänger du/ditt hushåll någon mat som blir över från julbordet? Total Södra mellersta Sverige Total
(Typ av julbord: Buffé med flertalet rätter) Total
(Typ av julbord: Enskilda maträtter som serveras en och en till bordet)
Ja (NET) 31% 30% 32% 25%
Ja, alltid 6% 8% 7% 2%
Ja, ibland 25% 23% 25% 23%
Nej (NET) 69% 70% 68% 75%
Nej, sällan 47% 46% 47% 47%
Nej, aldrig 22% 24% 21% 29%

Varför slänger du/ditt hushåll mat som blir över från julbordet? Du kan ange flera svar Total Södra mellersta Sverige
Jag / vi hinner inte äta upp resterna. 41% 39%
Maten blir dålig eftersom den har stått utanför kylen för länge. 27% 31%
Jag / vi tröttnar på julmat och längtar efter något annat. 25% 19%
Jag / vi har för mycket julmat och orkar inte äta allt. 22% 31%
Bäst-före-datum på maten går ut. 22% 17%
Jag vet inte hur jag ska servera resterna så att det smakar gott/behöver inspiration för att servera rester. 17% 16%
Annat 2% 0%

Ungefär hur stor procentandel av julmaten brukar du slänga efter julbordet? Total Södra mellersta Sverige Total
(Typ av julbord: Buffé med flertalet rätter) Total
(Typ av julbord: Enskilda maträtter som serveras en och en till bordet)
1-9% [5] 46% 55% 47% 27%
10-25% [17.5] 37% 26% 36% 49%
26-50% [38] 10% 10% 10% 16%
51%-75% [63] 4% 4% 4% 0%
Mer än 75% [75] 1% 0% 1% 0%
Vet ej 2% 4% 2% 8%
Medelvärde 16,01 14,47 15,91 17,31
Std. av. 14,89 14,83 15,17 11,37

Vilka maträtter kan du inte vara utan på julbordet? Flera svar möjliga Total Södra mellersta Sverige
Julskinka 68% 71%
Köttbullar 68% 73%
Janssons frestelse 53% 59%
Ägghalvor 53% 50%
Prinskorv 51% 55%
Sill och/eller strömming 50% 45%
Lax (gravad, kallrökt eller varmrökt) 50% 42%
Rödbetssallad 38% 39%
Risgrynsgröt 31% 33%
Revbensspjäll 25% 28%
Pastej och/eller patéer 16% 17%
Sylta (kalvsylta, pressylta, eller rullsylta) 15% 14%
Vegetariska alternativ (tofusill, vegobullar etc) 11% 10%
Dopp i grytan 11% 8%
Lutfisk 10% 8%
Annat: 7% 10%

Kommer ditt hushåll att göra några av följande förändringar kring julmaten i år, på grund av de ökade matpriserna? Flera svar möjliga Total
Södra mellersta Sverige
Försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre 28% 23%
Köpa billigare mat 23% 21%
Servera färre rätter 18% 19%
Laga mer av maten själv 18% 17%
Låta gästerna ta med sin egen mat 7% 4%
Strunta i hela julbordet och fokusera på enskilda rätter 5% 6%
Servera mindre portioner 5% 5%
Bjuda in färre personer 5% 4%
Inget av ovanstående 30% 34%
Tveksam, vet ej 11% 12%

Om HelloFresh
HelloFresh SE är en global koncern inom livsmedelslösningar och den globala marknadsledaren inom måltidslådor. HelloFresh Group består av åtta varumärken som ger kunder högkvalitativ mat och recept för olika måltider. HelloFresh grundades i Berlin i november 2011 och är verksam i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike, Danmark, Norge, Italien, Irland och Spanien. Under tredje kvartalet 2023 levererade HelloFresh över 236 miljoner måltider och nådde 7,1 miljoner aktiva kunder. HelloFresh börsnoterades på Frankfurtbörsen i november 2017 och handlas för närvarande på MDAX (Mid-Cap German Stock Market Index). HelloFresh har kontor i Berlin, Saarbrücken, New York, Chicago, Boulder, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris, Köpenhamn, Milano, Dublin och Barcelona.

PÅ STARTSIDAN JUST NU