Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-10-31 KL. 08:00

Ny ost från Jämtland på nordiska stjärnkrogar

Av Thomas Edgren

Nu lanserar Arla Unika ännu en ost tillverkad på mejeriet i Östersund. Namnet är Guldklimp och den är full av umami och proteinkristaller. Osten kommer att serveras på utvalda restauranger i Sverige och Danmark.

Ny ost från Jämtland på nordiska stjärnkrogar
Den nya osten Guldklimp är en av Arla Unikas experimentella mejeriprodukter, som utvecklas för de skickligaste kockarna i Norden. Foto: Arla

Guldklimp är varumärkets tredje svenska ost, där Koryfé, som tillverkas på mejeriet i Östersund, och Hallands Himmel, som tillverkas på mejeriet i Kvibille, är framgångsrika föregångare.

- På mejeriet här i Östersund får vi varje dag in mjölk från jämtländska Arlabönder. Med utsikt över Storsjön producerar vi sedan ost till hela Sverige. Vi är stolta över att nu producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Kenneth Severin, Arlas mejerichef i Östersund.
-
Guldklimp är en grynpipig ost som först lagras i tolv månader och därefter mognadslagras i minst 16-18 månader för att få sin speciella smakprofil.
Den har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur. Resultatet är en ost full av proteinkristaller, som glittrar i solen likt små guldklimpar – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

- Guldklimp är en multitalang - den kan användas i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige.
-


PÅ STARTSIDAN JUST NU