Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-8 KL. 07:00

Frida Skybäck gör spänningsdebut

Av Thomas Edgren

Feelgood-drottningen Frida Skybäck släpper sin första spänningsroman, De rotlösa. Boken utspelar sig i Malmö och handlar om syskonen Lydia och Dani. Dani har en brokig bakgrund, men lever sedan ett par år tillbaka ett vanligt liv med jobb och familj. När han anklagas för ett allvarligt brott vet inte Lydia vad hon ska tro, och det blir början på en intensiv jakt efter sanningen.

Frida Skybäck gör spänningsdebut
Frida Skybäck är känd som Sveriges feelgood-drottning. Foto: Robert Eriksson

— Med De Rotlösa vill jag lyfta frågor som utanförskap, klassamhälle och strukturell rasism. Vi är snabba att döma andra, men man vet aldrig vad de har varit med om. Människor är komplexa, det finns alltid mer än det man ser på ytan. Alla har vi olika förutsättningar i livet, säger Frida Skybäck.

Värvades av kriminellt gäng
Lydias bror Dani bär på ett mörkt förflutet. Som trettonåring värvades han av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott innan han lyckades bryta sig fri. De senaste åren har han skaffat både jobb och lägenhet och lovat sin familj att aldrig mer begå brott, så när Lydia kontaktas av polisen och får veta att Dani är misstänkt för att ha fört bort en ung kvinna rasar hela hennes tillvaro.

Lydia börjar gräva i fallet
Men det är något som inte stämmer med anklagelserna mot Dani och eftersom polisen är övertygad om att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. Den försvunna kvinnan, Linnea Arvidsson, är bosatt i det välbärgade området Västra hamnen och studerar vid Malmö universitet. Hennes skola ligger bara ett stenkast från det kafé där Dani arbetar. Men varför skulle han föra bort en kvinna som han inte har någon som helst koppling till? Och är Linnea verkligen den polisen och media verkar tro att hon är? I en desperat jakt på svar försöker Lydia hitta sin försvunne bror.

Tre perspektiv
De rotlösa är en spänningsroman i vilken läsarna får följa historien genom tre perspektiv. Den första delen berättas av Lydia, den andra av Dani och den tredje av Linnea. Genom dem får vi lära oss hur tufft det kan vara att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden.
Källa: Gul PRDe rotlösa är namnet på Frida Skybäcks nya bok


Författarfakta
Frida Skybäck är känd som Sveriges feelgood-drottning och hennes tre första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside Drive, Bokcirkeln vid världens ände och Bokskåpets hemlighet har hyllats av både läsare och kritiker och har sålt i över 250 000 exemplar, bara i Sverige. I år firar Frida Skybäck 10 år som författare och debuterar som spänningsförfattare med De rotlösa.


SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

PÅ STARTSIDAN JUST NU