Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-12-22 KL. 08:00

De blir SVT:s korrespondenter i Ukraina

Av Thomas Edgren

Bengt Norborg och Elin Jönsson har utsetts till SVT:s nya korrespondenter i Ukraina. De har båda bevakat kriget på plats sedan det bröt ut men nu förtydligas deras uppdrag att rapportera om och från Ukraina.

De blir SVT:s korrespondenter i Ukraina
Bengt Norborg och Elin Jönsson är SVT:s nya Ukraina korrespondenter. Foto: SVT

Bengt Norborg och Elin Jönsson är två av SVT:s mest erfarna korrespondenter och utrikesreportrar. De tillträder nyinrättade tjänster som Ukrainakorrespondenter och ska från och med nu ägna sig helt och hållet åt bevakningen av kriget och dess konsekvenser.

Både Bengt Norborg och Elin Jönsson har rapporterat om kriget sedan det bröt ut 24 februari och får nu alltså ett tydligt uppdrag att regelbundet resa och rapportera från krigsområdet. Det här är en del av SVT:s satsning på att fördjupa bevakningen av kriget och säkerhetsläget i världenLänk till annan webbplats.

- Det känns fel att använda ordet roligt när det handlar om att bevaka ett krig. Men det känns hedrande att få förtroendet och möjligheten att mer koncentrerat än tidigare få rapportera från Ukraina i den här mycket speciella situationen, en situation som också berör oss alla i Europa på ett unikt sätt. Ukraina är ett land som jag bevakat i över ett decennium och även bott i under ett par år. Jag hoppas och kommer arbeta för att mina kunskaper och erfarenheter ska bidra till djup och nära rapportering, säger Elin Jönsson.

Bengt Norborg och Elin Jönsson tillträder som Ukrainakorrespondenter vid årsskiftet.

- Det här är det viktigaste uppdraget jag fått i min karriär. Det är ett hedersuppdrag att skildra kriget i Ukraina tillräckligt engagerande för att publiken ska fortsätta inse att det som händer på slagfältet där berör oss alla här - både nu och i framtiden, säger Bengt Norborg.FAKTA
Elin Jönsson

Elin har arbetat i regionen sedan 1994, då som frilansare för Sveriges Radio.
På SVT:s utrikesredaktion har hon varit sedan 2011 och har varit Rysslandskorrespondent åren 2011 – 2017. De två sista åren arbetade hon från Kiev med fokus på Krim och kriget i Donbass.

Hon har även producerat flera dokumentärer, bland annat: Tåget mellan liv och död, Putins gisslan, För att frihet kostar, Jamalas kamp samt Long Distance Love.
Elin talar flytande ryska och bedömer att hon idag förstår det mesta som sägs på ukrainska.

FAKTA
Bengt Norborg

Bengt har arbetat med utrikesjournalistik i över 35 år och var korrespondent i Bosnien under inbördeskriget.
Dessutom Mellanösternkorrespondent i fem år, under Irakkriget och de påföljande åren med terror.
Han har även varit programledare för flera av SVT:s nyhetsprogram, bland annat Aktuellt samt utrikesmagasinen Åtta dagar och Korrespondenterna.PÅ STARTSIDAN JUST NU