Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-17 KL. 12:00

Att välja bort sin försäkring kan bli kostsamt

Av Thomas Edgren

När elpriserna slår i taket, inflationen ökar och de stigande räntorna börjar märkas finns det risk att fler med framför allt låga inkomster väljer bort sin hemförsäkring. I stället för att spara pengar kan det bli mycket kostsamt om olyckan skulle vara framme.

Att välja bort sin försäkring kan bli kostsamt
Vattenskadad dator. I en hemförsäkring ingår skydd för egendom som kan bli stulna eller skadade. Foto: Folksam

Enligt SCB saknar över 400 000 människor i Sverige en hemförsäkring och därmed ett fullgott skydd om något skulle inträffa, en siffra som kan komma att öka i en lågkonjunktur. Folksam oroar sig då eventuella skade- och merkostnader skulle drabba individen i fråga.

- Vi förstår att den ekonomiska situationen vi är i och kommer att befinna oss i över tid oroar många människor. Det bästa du kan göra för att undvika oförutsedda och höga utgifter om du skulle råka ut för en olycka framåt är att behålla ditt skydd och din försäkring, säger Jens Wikström, Affärsområdeschef Sak på Folksam.
-
I en hemförsäkring ingår skydd för egendom som kan bli stulna eller skadade. Hemförsäkringen innehåller reseskydd om man råkar ut för sjukdom eller olycksfall på resan. Överfallsskydd om man blir utsatt för exempelvis misshandel eller sexualbrott ingår, liksom rättsskydd för att kunna anlita ett juridiskt ombud. Ansvarsskydd, om man är vållande till skada mot någon annan ingår också som en annan viktig sak. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme och man inte har någon försäkring så kan det bli väldigt kostsamt.

Bor man i en villa behöver man både en villa- och en hemförsäkring. Villaförsäkringen omfattar villan och i viss utsträckning tomten.

Bor man i en bostadsrätt behöver man både en bostadsrätts- och hemförsäkring. Bostadsrättsförsäkringen behövs för att ersätta skador på själva lägenheten och för att man har ett ansvar mot föreningen och sina grannar.

Har man ett fritidshus behöver man en fritidshusförsäkring. Fritidshusförsäkringen skyddar fritidshuset om byggnaden skadas av brand, läckage, skadegörelse, naturskador och skadedjur.


- Det vi kan råda till är att se över vilka försäkringar man har till exempel via sin arbetsgivare, eller om man är ansluten till ett fackförbund – så att man inte är dubbelförsäkrad. Ett annat tips är att se över specifika sakförsäkringar som man kan ha tecknat när man exempelvis köpt en ny tv, cykel, mobiltelefon och dylikt. Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag då din hemförsäkring i många fall täcker även den typen av skador som man försäkrat sig för i dessa, avslutar Jens Wikström.PÅ STARTSIDAN JUST NU