Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-16 KL. 08:00

Årets second hand-julklapp 2022 utsedd

Av Thomas Edgren

Svenskarna vill både få och ge julklappar som inte är nyproducerade, det visar en undersökning från Myrorna. Nu kan Årets second hand-julklapp 2022, utsedd av svenska folket avslöjas; en tavla.

Årets second hand-julklapp 2022 utsedd
En tavla kan vara en fin gåva i juletid. Många finns på second hand-butiker. Foto: Myrorna

En tavla är personlig och en unik gåva som passar de flesta. Tillsammans med Claes Moser, konstexpert och känd från TV-programmet Antikrundan, har Myrorna samlat allt som behövs för att öka konstkunskapen i de svenska hemmen. Här ger de tillsammans de fem bästa tipsen för jakten efter drömtavlan second hand.

I den färska undersökningen ”Årets second hand-julklapp” har Myrorna frågat svenskarna vilka julklappar de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Utöver tavlor är det smycken, böcker och ljusstakar är några av de ting som toppar listan.

Den svenska julhandeln omsätter omkring 80 miljarder, men det mesta är nyproducerat. Den ekonomiska utvecklingen och en stundande lågkonjunktur gör nu att fler kunder besöker Myrornas butiker.

- Ju fler som öppnar för att testa second hand, desto bättre. Även om första besöket är på grund av att plånboken är tunnare än vanligt, så hoppas vi det ska leda till att fler får upp intresset för begagnat. Det är hållbart, roligt och ekonomiskt. Handlar man hos Myrorna går allt ekonomiskt överskott till Frälsningsarméns sociala arbete, säger Åsa Blomberg, Myrorna.

Bland Myrornas tavlor finns något för alla, allt från litografier och etsningar, till akvarell- och oljemålningar väntar på att få förgylla väggarna i nya hem.

Claes Moser, konstälskare och konstexpert, känd från SVT:s Antikrundan, hoppas att uppsvinget för second hand gör att fler får upp ögonen för potentialen i alla second hand-varor som finns där ute – inte minst konstverken. I sin egen samling har han omkring 500 tavlor och ett bibliotek bestående av 6 000 konstböcker – resultatet av ett livslångt intresse och arbete. Att hitta den perfekta tavlan är en konstart i sig, oavsett om man är en rutinerad second hand-shoppare eller ny på område menar han.

- En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss. Och det går i rätt riktning, idag är vi öppna för att handla alla typer av produkter second hand, säger Claes Moser.
Claes Mosers fem tips i jakten på julklappstavlan


1. Ut och pröva dina vingar
När du ger dig ut på en second hand-runda, laborera så fritt du kan. Ha ett mål med rundan, men utan att känna att du måste göra ett fynd. Till slut hittar du något som du blir intresserad av. Ibland får du med dig en tavla hem som du inte gillar – men det är inte värre än att du kan sälja den igen!

2. Inspektera baksidan
Vänd på tavlan och fråga dig om den håller för att hänga på en vägg. Har den ordentlig upphängning eller ett enkelt papperssnöre? Finns det annan information som kan ge ledtrådar om tavlan? Ofta är baksidorna fulla av information, som spännande etiketter eller signaturer.
3. Ta en närmare titt
Har motivet skador eller har ramen påtagligt slitage? Det är viktigt att besiktiga föremålet innan du köper det. Titta ur alla vinklar – ju mer du vrider och vänder och tar på saker, desto mer lär du dig. Börjar färgen släppa på en målning, är ramen är trasig eller har tavlan blivit utsatt för fukt?


4. Våga patina
Jag är förlåtande för patina – det är en del av livsresan för en tavla. Därför kan jag alltid tänka mig att hänga upp en tavla den trots att den är lite bedagad. Det är vackert med ting som kan åldras!

5. Dokumentera mera
På second hand och loppis, i stan eller utmed landsvägen, kan du göra fantastiska fynd bortom nätauktionerna. Men be om kvitto och ställ många frågor om verket. Om det visar sig att föremålet har en historik, är kvittot en del av den. Dessutom är kvittot ett viktigt konsumentskydd. Fota din tavla och skriv upp vem som har målat den. Om vi ger tavlorna ett långt liv och en historia så lever kunskapen vidare.


PÅ STARTSIDAN JUST NU