Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BOXHOLM 2020-4-24 KL. 17:00

Nu kan allmänheten leta kontroller i skogen igen

Av Carolina Fransson

BOXHOLM. Det traditionsenliga Naturpasset har dragit i gång igen. 40 kontroller ska hittas i skogarna runtom Boxholm. I år är det i Österskogen, norr om tätorten som motionärer får ge sig ut i.

Nu kan allmänheten leta kontroller i skogen igen
I skogen finns totalt 40 kontroller, en del lite lättare och en del lite svårare att hitta. Foto: Privat

Mellan den 1 maj och 30 september kan man plocka kontroller i Naturpasset.
Per-Åke Tengvall är kontaktperson för upplevelsen som sedan många år tillbaka arrangeras av Boxholms orienteringsklubb.
– Vi brukar byta platser, så att det inte blir samma varje år. Nu var det tre år sedan vi var i Österskogen sist, och det är bra för det är så lättillgängligt. Det är också nästan det området som är populärast, säger han.

Den som vill göra upplevelsen kan köpa Naturpasset via Boxholms kommun eller av Per-Åke eller hans bror Håkan.
Vem som helst kan göra det.
– Det är ett 20-tal riktigt lätta kontroller, som man borde klara även om man inte har orienteringsvana. De är satta nära stigar och på stigar. Många som gör det här är inte orienterare egentligen. Ofta har man en punkt som man ska till, men när man gör det här blir det lite nya upptäckter i skogen. En kontroll i år sitter vid Skogssaras koja. En annan sitter vid en naturinstallation som en lokal konstnär byggt upp av sånt han hittat i skogen, som till exempel träpinnar.
– Man väljer själv när under den här perioden man vill göra Naturpasset. Man kanske kan kombinera det med att plocka bär eller svamp, och på så sätt slå två flugor i en smäll, säger han.

Det är mestadels Boxholmsbor som gör upplevelsen, säger han. Men några utanför orten brukar också komma.
– Det brukar vara ganska mycket äldre som gör det här och de brukar ta med sig varsin fikakorg. Det finns möjlighet att sprida ut sig bra, säger han.

Ser ni detta som ett sätt att locka fler orienterare till föreningen också?
– Ja, visst. Skulle det vara någon som vill vidareutveckla sig och träna mer är den givetvis välkommen. Vi har haft lite stiltje på ungdomssidan i många år. Förra året började det komma in några nya medlemmar och nu i år har det fyllts på med några nya medlemmar. Jag vet inte om det ökade intresset kan bero på att Tove Alexandersson fick ta emot Jerringpriset och Bragdmedaljen och att det under det senaste året visats mer orienteringstävlingar på tv när man kunnat följa orienterare digitalt med GPS, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU