Klik venligst
BOXHOLM 2022-12-6 KL. 08:41

Hundarna plågades svårt – nu åtalas äldre kvinna

Av Sara Anderberg

BOXHOLM En kvinna i 80-årsåldern från Boxholm åtalas för djurplågeri sedan länsstyrelsen hittat flera hundar i mycket dåligt skick hos henne. Hundarna hade alla räv-skabb och en hund var så sjuk att den fick avlivas. Hundarna ska ha lidit i minst ett halvår innan de omhändertogs.

Kvinnan är känd sedan tidigare av länsstyrelsen och för fyra år sedan omhändertogs hundarna sedan det upptäckts att deras pälsar var mycket dåligt skötta. Hundarna lämnades senare tillbaka och kvinnan lovade att sköta dem bättre.

Det har hon inte hållit. I våras gjordes ett nytt besök hos kvinnan och då upptäckte man att hundarna hade rävskabb. Det är något som är ganska lätt att åtgärda om man gör det i tid och tar hjälp av veterinär.
I det här fallet hade det dock fått gå alldeles för långt. Hundarna hade under minst ett halvår, förmodligen längre tid uppskattar veterinären, haft svår klåda. Det är något som är ytterst plågsamt. Med tiden hade sår utvecklats i huden och svåra infektioner hade uppstått.

När länsstyrelsen kom till kvinnan var en hund i princip hårlös, hade stora torkade kockor, tydligen av svamp, på huvudet, svåra sår, infektioner, alldeles för långa klor, var kraftigt mager och visade med hela sin uppenbarelse att den inte mådde alls bra. Den hölls dessutom i en bur, enligt kvinnan för att inte komma i bråk med de andra djuren. När den här hunden undersöktes av veterinär ansågs läget så allvarligt att det inte fanns något annat att göra än att avliva den. Vikten av att avsluta ett stort lidande fick väga tyngst. Ett fotografi av hunden visar mycket tydligt att hudproblemen var svåra och omfattande.
De andra hundarna var också mycket sjuka och led svårt. En av dem hade tappat nästan all päls medan en annan hade päls som tovat ihop sig helt. När det klipptes bort vägde klumpen 1,7 kilo.

Länsstyrelsen omhändertog djuren direkt vid besöket och kvinnan fick aldrig yttra sig om beslutet att avliva en av hundarna.
De andra hundarna gick att vårda. De fick hjälp med att få bort rävskabben, fick klåddämpande medicin och hjälptes på andra sätt att må bättre och få upp vikten. Åklagaren har beslutat att åtala kvinnan för djurplågeri.
Hon nekar till brott och menar att hundarna har fått kärlek och mat. Hon menar att hon först under den sista tiden innan länsstyrelsen kom upptäckte problem med hundarna.

Kvinnan har i förhör sagt att hon på grund av ålder har fått allt svårare att sköta hundarna men menar att de inte har lidit.
Hon anklagar folk som bor i närheten för att ha ljugit för länsstyrelsen och att det ska vara orsaken till det som har skett.SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU