Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BOXHOLM 2023-3-7 KL. 06:00

Gamla soptippen ska täckas - kostar 20 miljoner kronor

Av Sara Anderberg

BOXHOLM Arbetet med att täcka gamla soptippen i Boxholm är igång och när det till slut är klart har det kostat cirka 20 miljoner kronor, mängder av material har gått åt och många arbetstimmar och maskiner har använts.

Gamla soptippen ska täckas - kostar 20 miljoner kronor
Soptippen håller på att täckas. Foto: Dennis Allvin

Dennis Allvin är va- avfallschef på det kommunala bolaget Boxholmsteknik. Han ansvar för den slutliga täckningen av gamla soptippen i Boxholm. Eller deponin som han väljer att kalla den.

Gamla depån består av sådant material som man förr inte klarade av att elda upp, mestadels i alla fall. Allt det material som ligger kvar måste skyddas mot regn och ska därför täckas med ett vattentåligt material samt med schaktmassor som håller materialet på plats.

– För att föroreningar från deponin inte ska spridas vidare i naturen och våra vatten. Ett viktigt arbete för vår natur och framtid, säger Dennis Allvin.

Eftersom de gamla soporna ska ligga kvar under mycket lång tid är det viktigt att det inte går ut vätska från tippen, så kallad urlakning.

För att täcka använder man ett plastmaterial som är tio meter brett och levereras på rulle. Därefter lägger man på ett ytterligare ytskikt, cirka en och en halv meter tjockt för att säkra tätmaterialet, bland annat mot vind.

– Det handlar om enorma mängder material. Förutom plastduken ska det också levereras mellan 35 000 och 40 000 kubikmeter täckmaterial, jord kan man säga.

Det går alltså åt mycket material i form av jord och plastduk och dessutom kostar många arbetstimmar för arbetskraft samt behov av stora och tunga maskiner.

Det hela kommer att kosta cirka 20 miljoner kronor och arbetet planeras att vara klart 2025.

–Tidsplanen är extremt pressad men möjlig och det är det vi jobbar efter, säger Dennis Allvin.

SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU