Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BOXHOLM 2020-11-23 KL. 22:45

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”

Av Anton Rimstedt

BOXHOLM. Att Boxholm är representerat på en ordförandepost i den nationella politiken är inte direkt vardagsmat. Men den 14 november blev det verklighet när Matilda Ekeblad valdes till Mufs nya förbundsordförande. Boxholmstjejen leder nu Sveriges största politiska ungdomsförbund.

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”
Matilda Ekeblad från Boxholm har valts till ny ordförande i Muf. Foto: Klara Söderberg/Muf.

Att det dessutom är en moderat från ”sosse-kommunen” Boxholm som tar plats i rikspolitiken gör det inte mindre exotiskt.

– Mitt politiska engagemang började faktiskt lite som en revolt mot ”sossedominansen” i Boxholm. Det var i samband med valet 2010 som jag märkte att många i min närhet i Boxholm röstade på Socialdemokraterna mest för att deras föräldrar och mor- och farföräldrar alltid hade gjort det. Min reaktion blev då ”Vad håller du på med?” och som en protest mot det ”arvet” gick jag med i Muf. Sedan märkte jag ganska snabbt att jag verkligen gillade Moderaternas politik på områden som skola, skatter och företagande, säger Matilda Ekeblad.

Vi hade en förhoppning om att träffa Mufs nya ordförande i Östergötland i veckan efter förra helgens kongress. Men Matilda Ekeblads schema är späckat. Arbetet i Stockholm satte igång direkt och när hon sätter sig ned för vår telefonintervju har hon precis varit i tv-soffan i Malou efter tio.
– Det kommer bli ganska mycket tid i Stockholm framöver, men Boxholm kommer alltid vara ”hemhemma”, säger Matilda Ekeblad, som annars bor i en lägenhet i Linköping, där hon pluggar statsvetenskap.

Ekeblad var distriktsordförande för ungdomsförbundet i Östergötland från 2018 fram till dess att hon nu valdes till förbundsordförande. Hon sitter också som ledamot i regionfullmäktige och i och med ordförandeskapet i Muf får hon också automatiskt en plats i Moderaternas partistyrelse.

– Det är verkligen overkligt. Jag känner en stor stolthet, men jag vill också lova att göra allt jag kan varje dag för Muf och för valvinst 2022.

Matilda Ekeblad beskriver sig ideologiskt som liberal och det stämmer väl överens med intrycket man får av att prata med 24-åringen. En liberal hållning återkommer oavsett om det handlar om hennes vilja att lägga ner public service eller kritiken mot moderpartiets ”ibland lite populistiska” hållning i integrationsfrågor.

Hon tror på att marknaden ska reglera sig själv vad gäller medieutbud och att utbud och efterfrågan ska få avgöra vilken kultur och journalistik som erbjuds svenska folket.

– Public service är dyrt och det ska inte vara tvingande att betala för, som det är nu.

– Och så finns det vissa förslag i trygghetsfrågor och integration som jag inte gillar. Ta det här med ett slöjförbud till exempel. Argumentationen lyder ofta att man inte ska tvingas vara klädd på ett visst sätt, att det skulle vara förtryckande, men är det inte lika förtryckande om staten ska bestämma vad du inte får ha på dig? Det blir att man ofta försöker förbjuda symptom istället för att ta itu med själva problemet, säger Matilda Ekeblad.

Hon berättar att hon har ändrat en hel del åsikter under den tid hon har varit med i Muf och ideologiskt har hon gått från att vara mer socialliberal till liberal.
– Det är väldigt högt i tak i Muf och jag har lärt mig så sjukt mycket sedan jag gick med. Jag har gått några steg längre i min liberalism.

Men är det inte lätt att samtidigt vaggas in i en ”partikultur”, att fostras in i ett okritiskt tänk gentemot egna led?

– Jag förstår vad du menar och visst finns det alltid en sån risk. Många tänker säkert att om man går med i Muf så har man valt M för resten av sitt liv, men jag tycker verkligen inte att det är så. Jag vet många som har börjat i ett ungdomsförbund och sedan bytt till ett annat och i Muf så finns det i alla fall en stor acceptans för att man är ung och inte har allt klart för sig, säger Matilda Ekeblad.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU