Klik venligst
BOXHOLM 2021-11-1 KL. 14:32

Allhelgona är kyrkogårdarnas examen och bokslut

Av Anton Rimstedt

BOXHOLM/MJÖLBY. Allhelgonahelgen stundar, vilket innebär att kyrkoväktmästare och säsongsarbetande personal på kyrkogårdarna här runtomkring gör extra fint som avslutning på säsongen.

Allhelgona är kyrkogårdarnas examen och bokslut
Häckarna är välklippta och trimmade på kyrkogården i Ekeby. Foto: Anton Rimstedt.

I helgen går många östgötar till kyrkogårdar för att hedra minnet av sina anhöriga som har lämnat jordelivet. På lördag är det alla helgons dag och den följs av alla själars dag, som inträffar på söndagen. Historiskt har kyrkan skilt mellan att minnas helgonens liv, på alla helgons dag, och att minnas våra närståendes liv, på alla själars dag. Men Svenska kyrkan skriver att det rent teologiskt inte är någon skillnad: ”Vi är alla heliga, tack vare Jesus kärlek till oss”.

Det är en dryg vecka kvar till allhelgonahelgen när Östgötatidningen svänger förbi kyrkogården tillhörande Ekeby kyrka, mellan Mjölby och Boxholm. Stillsamt betar några kossor på ängen som omgärdar kyrkogården och den rosa kyrkan sträcker sig mot skyn. Det är en gammal kyrka, som många kyrkor häromkring. Den exakta åldern på Ekeby kyrka är inte känd, men den äldsta dokumentationen är från år 1223, då en präst vid namn Andreas tjänstgjorde här.

Kyrkogården är ganska liten, häckarna välklippta och gruset krattat. Bakom kyrkan, sett från vägen, sitter en kyrkovaktmästare på huk och fixar med buskarna. Han berättar att man försöker göra extra fint nu inför allhelgona.
– Det är lite som en säsongsavslutning. Vi jobbar fram till allhelgona och sedan går vi in i lite av en viloperiod efter det. Många av säsongsarbetarna jobbar fram till allhelgona, sedan slutar de, berättar vaktmästaren.

Han påpekar att kyrkan såklart inte låter kyrkogårdarna förfalla efter allhelgona, men att bemanningen minskar och rutinerna ändras.
– Som du ser så faller det väldigt mycket löv nu här. Så det är mycket att hålla efter där fram till nästa helg.

Ja, för allhelgona är den helg i Sverige då kyrkor, och framför allt kyrkogårdar, får flest besök under hela året.Anton Rimstedt


Ekeby kyrka. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU