Klik venligst
VADSTENA 2020-3-26 KL. 10:46

Så slog coronakrisen mot hennes shop

Av Lotta Hofström

VADSTENA. Under de senaste veckornas coronakris har lokala småföretag drabbats hårt. Flera branscher berörs när hotet om smittspridning skakar om samhället. Katrin Merzbach som driver Seniorshopen tvingas nu lägga sitt företag vilande. Just nu hoppar hon in som lärarvikarie.

Så slog coronakrisen mot hennes shop
Våren blev inte alls som företagaren Katrin Merzbach hade tänkt sig. På grund av coronakrisen tvingas hon lägga sitt företag vilande. Foto: Privat

En av alla egenföretagarna som plötsligt hamnat i ekonomisk kris, som en direkt konsekvens av coronavirusets framfart, är Katrin Merzbach. För två år sedan startade hon aktiebolag för att bli säljare i kedjan Seniorshopen, vars koncept är att besöka föreningar och äldreboenden för att sälja kläder till seniorer.

Men nu har alla hennes 85 besök avbokats.
– Det är katastrof. Jag är jättechockad. Min bransch är extra utsatt då jag riktar mig till äldre och arbetar i säsong. Mars är den månaden då jag måste tjäna in alla leverantörsfakturor, säger hon.

KATRIN Merzbach berättar att hon, eftersom hennes aktiebolag gått så bra, dessutom ökat inköpet av kläder inför den här säsongen.

Men istället för att åka runt och sälja kläderna har hon fått arbeta fram en plan för hur hon ska ta sig igenom krisen. Att lägga företaget vilande och få a-kassa var till en början inte ett alternativ för Katrin Merzbach, som ville ha kvar möjligheten att fortsätta sälja om situationen skulle vända. Men nu har hon tagit beslutet att lägga företaget vilande från första april, med förhoppningen om att dra igång igen till hösten.
– Hela vår- och sommarsäsongen gick åt fanders, konstaterar hon.

NÄR avbokningarna började trilla in tog Katrin Merzbach snabbt beslutet att söka efter en annan tillfällig inkomst. Hon ringde och frågade om det fanns möjlighet till inhopp som lärare, och fick komma till skolan redan dagen därpå.
– Jag måste ju kunna köpa mjölk, säger hon.

En möjlighet för Katrin Merzbach är att få tillbaka skatten samt låna pengar för att inte gå i konkurs.
– Men allt måste ju betalas tillbaka sedan. Jag har jobbat 80-90 timmar i veckan och betalat av lånen och nu måste jag låna ungefär samma summa igen. Det känns som att jag köper mitt företag igen. Jag kommer inte kunna ta ut lön på minst ett halvår. Pengarna är förlorade, säger hon.

FRAM till sista mars kan hon ännu sälja sina kläder. Hon säljer genom sin Facebookgrupp samt har öppnat upp sitt hem som butik. Den som är frisk är välkommen dit ikväll och på lördag.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter