Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-12-2 KL. 01:09

Svaga resultat för Ödeshög och Motala – och nu har Lärarförbundet rankat färdigt

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Lärarförbundets skolkommunrankning är ljuvlig läsning för Vadstena, men för grannkommunen Ödeshög, som återfinns i andra änden av listan, är upplevelsen en helt annan. Att det kan skilja så mycket i skolförutsättningar i två helt klart jämförbara kommuner är i stort anledningen till att Lärarförbundet nu ska lägga ner rankningen.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, sa Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i samband med att årets rankning offentliggjordes.

Skillnaden mellan olika kommuner, och mellan olika skolor, är för stora. Lärarförbundet menar att den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan.

Förra veckan hade Östgötatidningen en intervju med Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala, där han bland annat fick kommentera Motala kommuns dyk på rankningen från plats 83 till plats 204, och också ge sin syn på Vadstenas fina resultat. Men Henriksson, tidigare ordförande i bildningsnämnden, hade också lite att säga om den fråga som Lärarförbundet aktualiserar, nämligen huruvida kommunerna är kapabla att vända utvecklingen eller inte.
– Jag tror att kommunerna själva har stor kapacitet att bedriva skolorna på ett bra sätt. Sen så tycker jag givetvis att kommunerna borde få fler resurser från staten just för skolverksamheten, för att skapa en mer likvärdig skola. Men att kommunerna är huvudmän för skolan ser jag inte egentligen som problemet. Jag tycker vi gör ett bra jobb, säger Mark Henriksson.

Så får ni bara mer resurser så kommer det lösa sig?

– Det finns ju uppsidor och nersidor med allt, men som kommunal huvudman tycker jag att vi gör ett bra jobb med skolan och i nästa steg får vi diskussionen ”Vad innebär ett förstatligande av skolan?”, innebär det att staten ska ta ett helhetsgrepp? Jag tror nog ändå att den kommunala närvaron i skolan måste vara stor oavsett. Utan den kommunala närvaron tror jag att det blir svårt att styra resurser.

Lärarförbundet håller alltså inte med.
– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ödeshög har i årets rankning sjunkit kraftigt, så kanske att kommunen inte kan räknas till de kommuner som Johanna Jaara Åstrand menar att det inget händer i, år efter år. Plats 276 av totalt 290 kommuner, att jämföra med 2020:s placering 134. Men årets notering är väldigt långt ifrån smickrande läsning för de ansvariga i Ödeshög.

Lägst betyg får Ödeshög i kategorierna Lärartäthet (placering 239), Kommunen som huvudman (285) och Andel barn i förskola (273), men det är inte i någon av de bedömda kategorierna som Ödeshög når en högre placering än 68 (utbildade lärare).

Östgötatidningen har varit i kontakt med Lotta Gemfors, bildningschef i Ödeshögs kommun, angående rankningen och hon har bett att få återkomma nästa vecka med svar. Så mer läsning i ämnet är att vänta i nästa veckas tidning.



Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU