Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-3-6 KL. 23:38

Ödeshög tävlar mot storstäder om prestigefullt kommunpris

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Ödeshögs kommun har chans på ett fint nationellt pris. Det är stadsplaneringen som sticker ut i kommunen, den gör att man har chans på priset Planpriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Ödeshög tävlar mot storstäder om prestigefullt kommunpris
Illustration ur Ödeshögs översiktsplan. Nominerad till Planpriset 2021. Foto: Pressbild.

Sveriges Arkitekter delar ut Planpriset för att ”sätta strålkastarljuset på det osynliga men strategiskt betydelsefulla planarbetet som sker i kommunerna”. I år tävlar Malmö, Ödeshög, Stockholm och Umeå om priset, som delas ut på Arkitekturgalan den 7 april.
Ödeshög konkurrerar alltså med två av Sveriges tre största städer, plus Norrlands största stad. Inte illa för lilla Ödeshög, kan man tänka, men vad är det då som gör att Ödeshög sticker ut på området?

”Ödeshögs lågmälda stridsrop för en mer hållbar planering är att fokusera på det som finns – landskapet, orterna och byggnaderna – och enbart komplettera vid behov. Ödeshögs ärliga översiktsplan har tack vare det tillgängliga formatet redan blivit stilbildande för andra kommuner i Sverige”.
Så står det bland annat i juryns motivering.

Ett planarbete är ett brett begrepp – det kan vara en översiktsplan som definierar byggandet i hela kommunen, en detaljplan som är rättsligt bindande och bestämmer hur mark och vatten ska användas eller en arkitekturpolicy som ger stöd i diskussioner om arkitekturfrågor. Årets jury för Planpriset har granskat omkring ett 20-tal inskickade bidrag.

Vad är det som de nominerade kommunerna är framgångsrika med? juryns ordförande Vesna Vasiljkovic pekar på strategier som alla bygger på planeringens grundvärden: De utgår från kvaliteter och utmaningar som är unika för platsen, med invånarna i fokus. De använder arkitektur som verktyg för att lösa dagens utmaningar och frågor.

I Ödeshög är det mer specifikt kommunens översiktsplan som är nominerad.

”När Ödeshög gör en ny översiktsplan utgår de från den lilla kommunens kvaliteter: närheten till Vättern, småstadsidentiteten och det lokala föreningslivet. Tack vare att kommuninvånarna har involverats tidigt i processen bygger översiktsplanen inte på önsketänkande utan på medborgarnas behov och lokala förutsättningar. Det digitala formatet gör översiktsplanen lättillgänglig och är ett fint exempel på hur användarvänlig digitalisering går att uppnå med små medel”, skriver juryn om Ödeshögs bidrag.

Anton Rimstedt



PÅ STARTSIDAN JUST NU