Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-7-12 KL. 08:01

Mycket att uppleva i Ödeshögs kommun i sommar

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Hemester, lokalsightseeing och allt vad man kan kalla det. I pandemitider har det blivit mer populärt att se sig om där man står och vad har då Ödeshög att erbjuda?

Mycket att uppleva i Ödeshögs kommun i sommar
Omberg kan bjuda på storslagna naturupplevelser. Foto: Anton Rimstedt.

Mycket, om man surfar in på den i våras nylanserade kommunala besöksguiden Visitödeshög. Östgötatidningen har tidigare skrivit om den specialdesignade besöksguiden som är tänkt att locka både turister och kommuninvånare till allt som Ödeshög har att erbjuda. Och på sajten listar man ”10 måsten” för den som besöker Ödeshögs kommun.

Vi går snabbt igenom listan för att se om den innehåller några överraskningar. Ekopark Omberg toppar listan.

”Omberg är Östergötlands högsta berg och ligger varmt om hjärtat för både lokalbor, turister & friluftslivsfantaster runt hela världen. Ekoparken ligger precis intill Vätterns strand och är Sveriges mest välbesökta naturområde. Med dess storslagna natur kan vi garantera att ni inte kommer att bli besvikna”, står det att läsa om den välkända ekoparken på gränsen mellan Ödeshögs och Vadstenas kommun.

Tvåa på ”måste-listan” hittar vi Tåkern.
”Sjön Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Hittills har man räknat upp till 278 olika fågelarter som setts vid sjön. Runt sjön finns flera besöksområden för den som är nyfiken på natur- & fågellivet. Det mest kända är Glänås besöksområde där man hittar det spännande besökscentrumet Naturum Tåkern. Här finns massvis av aktiviteter för hela familjen”.

Och Alvastra Klosterruin avrundar en ganska väntad pall.
”Känn historiens vingslag vid Alvastra kloster. Klostret som grundades år 1143 av franska munkar är idag en vacker ruin som ligger intill Ombergs fot. Det är en speciell känsla att strosa bland de nästan 1000-år gamla ruinerna”.

Listan i sin helhet bjuder inte på någon dunderskräll, kanske att rökstenens femteplats får anses vara något låg, men å andra sidan är det ju inte mer än en sten att se, jämfört med mer omfattande upplevelser som de tre ovan nämnda. Men runstenen från 800-talet, som hedrar minnet av Varins döda son, är ändå Sveriges mest mytomspunna och fascinerar forskare än idag.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU