Klik venligst
MOTALA 2022-2-2 KL. 14:59

Motalas medborgarlöfte 2022-2023 lägger fokus på ökad trygghet

Av Mia Karlsvärd

Var nyfiken. Uppmuntra era barn och ungdomar om de vill vara med i en förening och stötta dem att göra sina läxor, säger Mannie Gustavsson.

Motalas medborgarlöfte 2022-2023 lägger fokus på ökad trygghet
– Som förälder är det viktigt att man ständigt har en återkommande dialog med sina barn, säger Mannie Gustavsson, samordnare för kommunens brottsförebyggande arbete tillsammans med Josefin Arvidsson, kommunpolis i Motala. Foto: Mia Karlsvärd.

MOTALA Det är en lugn vardagsförmiddag i centrum på Motala Väster. Några byggjobbare är på väg in i lunchrestaurangen, en man kommer ut nyklippt från frisören och tre ungdomar verkar ha lunchrast - de har kanske dissat skollunchen och valt att köpa något att äta i mataffären i stället.

Här möter Östgötatidningen Josefin Arvidsson, kommunpolis och Mannie Gustavsson, samordnare för kommunens brottsförebyggande arbete. De är lite sena från ett möte i kommunhuset. De har precis varit med och klubbat medborgarlöftet för 2022–2023 som ska fokusera på att skapa mer trygghet i bostadsområden i Motala.

Via polisens och kommunens hemsidor och andra kanaler har Motalaborna kunnat tycka till om vad myndigheterna ska fokusera på i brottsförebyggande arbete och för att skapa mer trygghet framöver. Medborgarlöftet bygger också på underlag från polisen och kunskap från lokala brottsförebyggande rådet.

– Många har påtalat att de känner sig otrygga på flera platser och i olika sammanhang i Motala, exempelvis större samlingar av ungdomsgäng, motorburen ungdom och dålig belysning på vissa områden är några av de punkter som medborgare i Motala nämnt, berättar Josefin Arvidsson kommunpolis.

– Vi jobbar med en väldig bred samverkan i flera stadsdelar i Motala. Vi har de senaste fyra åren arbetat i Charlottenborg och påbörjat med mer samarbete på Ekön. Tanken var att vi skulle startat samma samarbete på Väster men vi fick tyvärr skjuta fram det mötet på grund av pandemin, berättar Mannie Gustavsson, samordnare för kommunens brottsförebyggande arbete.

Med samverkan menar de att flera aktörer inom samma bostadsområde ska samlas för att utarbeta en plan för förbättringar och tillsammans utveckla mer trygghetsskapande verksamhet.

– Så fort det finns möjlighet ska vi bjuda in olika aktörer – exempelvis föreningar, fritidsgården, polis, näringsliv, religiösa samfund, bostadsbolaget med mera, säger Mannie Gustavsson.

– Här vill vi bredda samverkan så långt vi kan för att jobba med utveckling för att gemensamt lyfta bostadsområdet och göra det mer attraktivt och tryggare för de boende, säger Josefin Arvidsson.

Mannie Gustavsson berättar att det bland annat ska generera i fler trygghetsvandringar och uppmanar oss att hålla utkik till inbjudan om detta via kommunens hemsida.

–Vi från polisen arbetar redan nu med att vara mer synliga i alla bostadsområden, säger Josefin Arvidsson.

Trots den senaste tiden av skadegörelser och bilbränder säger de båda att Väster är ett område där de flesta känner sig trygga.
Det vittnar flera boende i området om.

– Jag känner ingen större oro nu, det var värre förr. Jag har bott här i 20 år, men det är bra om polisen kan vara mer närvarande, säger Ilham Morad, som jobbar i frisörsalongen på Väster.

– Det är inte roligt för de som drabbas av skadegörelsen. Vi har varit förskonade ett tag, det var mera förr, jag känner mig trygg här, säger Bengt Samuelsson som bott på Väster sedan1973.

Pandemin har satt käppar i hjulet för det arbetet som kommunens brottsförebyggande råd arbetat med.

I Charlottenborg där det brottförebyggande arbetet pågått några år minskade brottsligheten innan pandemin och har sedan ökat sedan pandemins början. Även i andra områden i Motala har skadegörelse blivit värre.

– När barn och ungdomar blir av med sina aktiviteter hänger de i stället i centrum, säger Mannie Gustavsson.

Polisen ser också en ökning av narkotikaärenden bland ungdomar.
De ser båda pandemin och bristen på fritidsaktivitet som en orsak till den ökade brottsligheten.

– Mycket kretsar kring ungdomar och som förälder är det viktigt att man ständigt har en återkommande dialog med sina barn. Var nyfiken. Uppmuntra om de vill vara med i en förening och stötta dem att göra sina läxor, säger Mannie Gustavsson.


PÅ STARTSIDAN JUST NU