Klik venligst
MOTALA 2024-9-3 KL. 06:00

Husbyfjöl marken drar in pengar till bygden

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG – Vi har ju haft lite motvind med Motala kommun men det har blivit bra till slut, det säger Per-Olof Niemi, marknadsgeneral för Husbyfjöl marken.

Husbyfjöl marken drar in pengar till bygden
Per-Olof Niemi, som är marknadsgeneral för Husbyfjöl marken. Foto: Mia Karlsvärd

Motvinden som vänt handlade om förra årets markhyra i samband med Husbyfjöl marken. Då Motala kommun till en början krävde att Lions i Borensberg skulle betala markhyran. Lions i Borensberg hävdade i sin tur att kommunen borde bjuda på hyran eftersom Lions är en ideell organisation, med uppdraget att skänka pengar till välgörenhet. Efter att Lion i Borensberg skapat ett 90-konto ändrade Motala kommun sitt beslut och klubben blev därefter befriade från att betala markhyra.

Lions i Borensberg har arrangerat Husbyfjöl marken sedan 1957. Marken är klubbens huvudaktivitet för att få in pengar. Överskottet har varje år rört sig om cirka 200.000 kronor som fördelats på välgörenhet, bidrag till föreningar och aktiviteter lokalt och till stipendier.

– Våra lokala idrottsföreningar får en stor inkomst från marken. De sköter parkeringarna och behåller intäkterna för detta, säger Per-Olof Niemi.

Överskottet från marken fyller flera ändamål. Per-Olof Niemi radar upp några exempel.

– Vi delar bland annat ut stipendier, dels till Hällaskolan och Bergvalla. Scouterna har fått för resestipendium. Gymnastikförening fick bidrag till ett idrottsläger, även så orienteringsklubben TGOK. Det kan också vara punktvisa insatser som tårta och underhållning på Vileborgs äldreboende. En del av överskottet har också gått till Ukraina operation. Det är några av de ändamål som överskottet från marken går till, berättar Per-Olof Niemi.

Hur blir det med markhyran i år?

– Vi har ansökt om befrielse från markhyra även i år. Skillnaden från förra året är att vi nu har ett 90-konto, berättar Per-Olof Niemi.
Föreningen har ännu ej fått besked om beslut på årets markhyra, trots att de skickade in sin ansökan om detta redan i mars. Beskedet förra året fick de efter marken, i oktober.

Hur ser det ut inför året marken, kommer det några knallar i år?
– Vi har ungefär lika många knallar som kommer i år som förra året. Det blev en liten dipp vid pandemin, men knallarna har hittat tillbaka igen. Vi har också många nya knallar, berättar Ulf Levin, ansvarig för knallegruppen.
Det vi ser som en trend på marknaden är att fler och fler säljer sådant som man äter, berättar Per-Olof Niemi.
Som traditionsenligt sker också utlottning av Husbyfjölsvinet snidat av Stefan Karlsson, motorsågskonstnären i samband med Husbyfjöl marken.
– Förr gick de omkring med ett svin i en barnvagn, men det upphörde gissningsvis på 1960-talet. Då vann man en halv gris, berättar Ulf Levin .
Sedan gick det över till köttlådor och idag är grisen gjord av trä.¨

Vad ser ni fram emot på året marken?
– Fint väder, säger Per-Olof Niemi.
– Eller mellanväder, nästan så att regnet hänger i luften, tycker Ulf Levin.

MIA KARLSVÄRD





PÅ STARTSIDAN JUST NU