Klik venligst
MOTALA 2021-11-8 KL. 16:02

Emelie Schepp: ”Jag hämtar inspirationen överallt”

Av Ksenia Emelianova

MOTALA/MJÖLBY. Deckarförfattaren från östgötatrakten Emelie Schepp är snart aktuell med en ny roman i serien om åklagaren Jana Berzelius. Releasen är spikad till april men Emelie Schepp har mycket att berätta om den nya boken och andra aspekter av sin karriär redan nu.

Emelie Schepp: ”Jag hämtar inspirationen överallt”
Emelie Schepp efter att ha föreläst på Mjölby bibliotek. Foto: Ksenia Emelianova.


Vad handlar din nya bok om?

– Björnen sover är del sju i serien om karaktären Jana Berzelius och en direkt fortsättning på den sjätte boken. Romanen börjar med att mannen hittas mördad utanför Norrköping med en nallebjörn intryckt i magen. Gosedjuret leder till en före detta polis Filippa Falck som lever under skyddad identitet och är den enda kopplingen till gärningsmannen. Samtidigt som Jana försöker att lösa mordgåtan kommer hennes mörka förflutna ikapp. En person vilken Jana har träffat i sin barndom dyker upp i serien för första gången. I den här boken ville jag utforska idén, som jag har haft på länge, om hur långt man kan gå för att utföra hämnd.

Hur har huvudkaraktären Jana utvecklats under seriens gång?

– Jana har förändrats mycket. I början var hon kall och stel, inte alls mottaglig för känslor. Så småningom har hon mjuknat upp och hittat kärleken. Nu är hon redo att göra allt för att skydda mannen som hon älskar.

Vad inspirerar dig till skrivande?
– Jag hämtar inspirationen överallt. Det kan vara nyheter på tv eller en person på gatan som är klädd på ett speciellt sätt.

Har du testat att skriva i några andra genrer?
– Nej, jag har skrivit bara deckare. Bokidéer föds i huvudet hela tiden men det tar så lång tid att skriva klart en roman. Nu är det fullt fokus på Jana. Men jag är själv nyfiken på om jag klarar att skriva någon annan serie.

Kan du berätta lite om filmatiseringen av din bokserie?
– Jag kan inte avslöja så mycket än. Förhoppningen är att böcker om Jana blir tv-serie.

Vad tycker du om uppläsningar av dina böcker?
– Det känns alldeles fantastiskt att få höra mina romaner upplästa av sådana proffs som Gunilla Leining! Jag var så stolt och helt överlycklig när den första ljudboken släpptes.

Är du lika nöjd med bokomslagen till serien?
– Vi har ett serietänk kring omslagen, de hänger ihop med varandra vilket är tydligt hela vägen. Omslagen blir till igenkänning, man vet direkt att det är en Jana Berzelius bok.

Använder du dig av erfarenheter från ditt tidigare jobb som projektledare?

– Absolut! Tack vare mitt gamla jobb inom marknadsföring har jag aldrig varit rädd att träffa läsare och signera böcker. Dock innan jag började att skriva visste jag ingenting om bokbranschen och hur det fungerar runt boksläpp. Det har varit en lärorik erfarenhet.

Hur går det med att kombinera skrivande, marknadsföring och ditt privata liv?
– Jag har inga problem med det eftersom jag älskar att jobba fast det krävs ständigt arbete inte bara med att skriva böcker utan med att marknadsföra dem också.

Hur känns det att jobba tillsammans med din man?
– Det känns jättebra. Vi är vana att arbeta tillsammans eftersom vi har jobbat ihop i 22 år även med andra verksamheter.

Har pandemin påverkat ditt jobb på något sätt?
– Nej, inte skrivmässigt. Jag sitter ju mest hemma och skriver. Det är klart att jag inte fått träffa läsare på ett tag på grund av restriktionerna. Nu har jag gjort två publika framträdanden i rad och det känns bra att ses på riktigt igen.

Vad brukar du föreläsa om?
– Det beror på sammanhanget. Ibland berättar jag om hur jag har lyckats med egenutgivning. När jag är på författarbesök på bibliotek berättar jag ofta om boken som jag är aktuell med och om skrivprocessen.

Får du mycket respons från läsarna?
– Läsarna delar givetvis med sig av idéer, till exempel, föreslår olika brottsplatser. Det är roligt att de hör av sig och är så engagerade. Jag använder mig inte alltid av de här förslagen utan samlar dem på hög eftersom allt måste stämma med berättelsen som jag håller på att skriva. För det senaste bokomslaget valde vi en av läsarnas bilder. Vi ville ha en bild på en befintlig gård och därför bad läsarna att skicka bilder på deras gårdar.

Dina bästa tips till någon med författardrömmar.
– Ta dig tid att skriva. Det går ju alltid att redigera en text så man behöver bara få ut den. Mitt andra tips är att våga tro på din berättelse. Ta gärna hjälp av någon som kan läsa din text och ge råd.

Har du några tips till framtida egenutgivare?

– Man måste vara beredd på att göra alla steg på egen hand, tänka på hur boken ska formges så att det passar försäljare. Det är också viktigt att sätta upp ett tydligt mål och kunna svara på frågan: Vad vill jag med boken? Vill jag skriva en bok för min släkt och vänner eller ge ut nästa bästsäljare? Man har helt olika förutsättningar beroende på det.

Först ska man prova att skicka in sitt manus till etablerade förlag. Även om de inte nappar kan man få en värdefull feedback på saker som det går att förbättra. Dessutom, kan man kontakta så kallade hybridförlag där man blir utgiven för en viss summa pengar. Det finns olika vägar att nå ut.

Vad brukar du göra på fritiden?
– Jag och min man har börjat att träna CrossFit vilket är jätteroligt. Annars kretsar mycket kring barnens aktiviteter, båda spelar fotboll och tennis.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag ska fokusera mig på Janas historia. Jag har en tydlig plan som jag vill slutföra. Vi får se om det blir en ny bokserie när det här projektet är färdigt.
Jag kommer inte föreläsa något mer under hösten och vintern eftersom jag vill koncentrera mig på skrivandet. Jag ska åka till Island, där jag har tilldelats ett ljudbokspris, om två veckor. Det blir min första bokresa efter pandemins utbrott.


Ksenia Emelianova






PÅ STARTSIDAN JUST NU