Klik venligst
MOTALA 2020-5-18 KL. 08:53

Debuterar med bok för "Tiktok"-generationen

Av Carolina Fransson

MOTALA. Elin Lindholm hade egentligen inte tänkt att hon skulle bli författare. Skrivandet har bara varit ett sätt för henne att varva ner. Men nu är den här - hennes debutroman, barn- och ungdomsboken "Som du fattas mig".

Debuterar med bok för
"Det känns overkligt", säger Elin Lindholm.

Elin har precis kommit hem från jobbet som klasslärare för barn i årskurs tre på en skola i Motala. Väl hemma har hon mötts av en stor kartong, fylld med flera exemplar av hennes debutbok.
– Det känns overkligt, säger hon.

ELIN HAR skrivit boken på kvällar och helger.
– Det har varit en rofylld och härlig aktivitet. Jag skrev den först bara för mig själv. Sen läste jag den för två av mina barn, som är åtta och elva år. De gillade den och frågade om det verkligen var jag som hade skrivit den. Jag tänkte att de är väl partiska så jag skrev ut några exemplar och frågade mina elever, lite på skoj, om de ville ha något att läsa. Vid skolavslutningen i julas var det en elev i femman som hade läst den och som kom fram till mig och tyckte att jag skulle skicka in den till ett förlag. Det är väl lite tack vare honom som boken nu är klar, säger hon.

"SOM DU FATTAS MIG" är skriven i ett rappt tempo med många cliffhangers.
– Den passar dagens "tik-tok"-generation som gärna vill ha ett högt tempo när de läser. När jag var liten gillade jag Maria Gripes böcker, ett långsamt tempo och mycket beskrivningar. I dag upplever jag att många unga tappar intresset för böcker där det inte händer så mycket. Jag märker det som lärare och när jag ser vilka böcker mina elever väljer när de går till biblioteket.
– Jag har inte så mycket beskrivningar i min bok - man kommer till kärnan snabbare. Jag tycker att ungdomsböcker inte behöver vara 250 sidor tjocka, krångliga och svåra. De ska vara spännande och härliga att läsa, fortsätter hon.

HON BESKRIVER sin bok som en spänningsroman med övernaturliga inslag, främst för barn mellan nio och tolv år.
– Jag skulle säga att den är i samma genre som Kristina Ohlssons böcker. Den här boken påminner lite om hennes böcker. Den är relativt lättläst, men inte barnslig, förklarar hon.


Elins tre tips för att få barn att läsa:
1. Gör läsningen till en rutin - till exempel en kvart på kvällen efter tandborstningen.

2. Välj rätt bok. Låt barnet bestämma. Utgå från ditt barns intressen och välj en lagom nivå på bok. I bland är det skönt, och barnet kan få lässjälvförtroende av att läsa något som är för enkelt. Man kan också turas om att läsa, att läsa varannan sida till exempel.

3. Skapa ett läsvänligt hem. Ha böcker framme och läs du med. Gör i ordning extra mysiga platser i hemmet där man kan läsa och lyxa till det någon gång då och då med lite popcorn eller annat fredagsmysaktigt till läsningen.



Elin Lindholm är klasslärare för barn i årskurs tre på en skola i Motala. Foto: Carolina Fransson



Elin Lindholm
Ålder: 36 år.
Bor i: Borensberg.
Familj: Man, tre barn som är fyra, åtta och elva år gamla.
Läser helst: Deckare.
Favoritförfattare: Jussi Adler-Olsen och Jo Nesbø. De har välskrivna och spännande böcker, tycker jag.

PÅ STARTSIDAN JUST NU