Klik venligst
MOTALA 2023-9-5 KL. 11:12

”Bästa marknaden av alla”

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG Trångt, trångt, strålande solsken, fler knallar och massor med absolut nödvändiga grejer att köpa: kokosbollar, korv, leksaker, tofflor, hjortronsylt, dörrmattor, diskborstar och leksaker. Husbyfjöls marknad är precis som en marknad ska vara.

”Bästa marknaden av alla”
Trångt på marknadsgatorna: antalet knallar blir bara fler och det tycks besökarna också bli. ”Det finns de som säger att Husbyfjöls marknad är den bästa av alla” säger marknadsgeneralen Per-Olof Niemi. Foto: Mia Karlsvärd

Stämningen på marknadsgatorna är god, även om det stundtals knappt går att komma fram. Antalet besökare brukar landa på 30 000-40 000 stycken. Arrangörerna räknar parkerade bilar och uppskattar antalet utifrån dem. Och i lördags var det tidigt fullt på parkeringarna och besökare fick vänta på lediga platser.

– Trenden går uppåt, säger marknadsgeneralen Per-Olof Niemi. Det är fler knallar i år än tidigare, drygt 200. Och besökarna tycks också bli fler.

Första gången Husbyfjöls
marknad hölls var 1958, och i år var det 64:e gången marknaden hölls. Under två pandemiår var det nämligen avbrott. Men förra året var det marknad igen, och både försäljare och besökare kom, precis som förr. Husbyfjöls marknad lockar.

–Vi ligger nog på topp fem för marknader i Sverige, säger Per-Olof Niemi, det finns faktiskt de som säger att vi är bäst av alla – dels för att arrangemanget är välordnat, dels för att besökarna är så trevliga!

Det är Lions som arrangerar, och ortens föreningar hjälper till. De som sköter parkeringarna får behålla intäkterna, de som har bord på marknaden och hjälper till med städningen efteråt får tillbaka sin avgift. Överskottet från marknaden, det brukar bli runt 200 000 kronor, går till välgörande ändamål, som Ukrainainsamling och Barndiabetesfonden.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU