Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-27 KL. 00:31

Region Dalarnas OS-meriter för 2030 granskas av svenska Olympiska Kommittén

Region Dalarnas OS-meriter för 2030 granskas av svenska Olympiska Kommittén

SOK, eller ska vi säga en delegation från Sveriges Olympiska Kommitté, har nyligen varit på besök i Dalarna för att utforska möjligheterna för Paralympics som kommer att gå av stapeln 2030. Nedan kommer vi att ta oss en närmare titt på denna händelse, men vi ska även se hur man själv kan förbereda sig för kommande sporttevenemang.

Vinter OS och Paralympics 2030
Efter att Sveriges tidigare bud för vinter-OS och Paralympics år 2026 förlorade mot Italien i platserna Cortina d’Ampezzo samt Milano har nu intresset återupplivats för de följande spelen som kommer att ta plats fyra år senare. Orsaken till detta beror dels på att den Internationella Kommittén, eller IOK som det förkortas, valde att förlänga sin tidsplan för utdelning av spelen. Detta var till följd av problematik med de tidigare arrangörerna.

Detta är goda nyheter för Sverige då landet getts möjligheten att visa upp sin förmåga samt sitt engagemang för att arrangera vinterspelen om drygt sju år. Det ser ut som att Falun i Dalarna står i rampljuset när det gäller att vara värdstad för dessa prestigefyllda spel, då de vid tidigare tillfällen haft rollen som värdstad för både Nordic World Ski Championships samt Ski and Snowboard Federation. Falun är med andra ord en stad som tidigare arrangerat framgångsrika vintersportevenemang och kommer med största sannolikhet att göra det igen.

Även fast vi har några års väntan kvar innan vi faktiskt får bänka oss och kolla på Olympiska spelen direktsänt är det ändå fördelaktigt att vara förberedd på vad som komma skall. Om det finns ett lag eller en person man tror lite extra på, väljer många sportintresserade att tippa på vem de tror kommer ta hem segern.

Dalarnas potential för vinterspelen
Helena Höij, landshövding i Dalarna, presenterade Dalarnas stora potential för att faktiskt vara värd under de kommande vinterspelen under besöket. I mötet deltog flera huvudpersoner varav Svenska Paralympiska Kommitténs ordförande, Hans von Uthmann, uttryckte att besöket inte bara var produktivt utan att Falun visar tydliga tecken på att vara en arrangör i toppklass gällande vinterspelen.

Vi väntar med spänning på att se vad uttalandet blir, dock har Sverige satts mot hård konkurrens med både Schweiz och Frankrike som de största konkurrenterna. Vi tror och litar på att beslutet kommer att vara väl genomtänkt men det råder inga tvivel om att Sverige verkligen skulle få sin chans att visa sin förmåga genom att vara värdland för vinterspelen och Paralympics 2030.

Sammanfattande tankar
Sverige misslyckades i sin förfrågan om att vara värdland för vinterspelen och Paralympics år 2026 men har inte gett upp hoppet utan hoppas på att få vara värdland för spelen som äger rum 2030. Dalarna, och i synnerhet Falun, har redan fått beröm för att vara en värdsstad i toppklass och vi håller tummarna trots den hårda konkurrensen. Fram till dess får vi helt enkelt nöja oss med att hänga med i de matcher som för tillfället spelas varav vintern snart är på intågande och vi har snart tagit oss ytterligare ett år närmare vinterspelen.

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se

PÅ STARTSIDAN JUST NU