Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-12-4 KL. 08:00

Männens bok ger råd om mat och hälsa

Av Thomas Edgren

Sverige tillhör de länder i världen som har flest fall av prostatacancer. Ungefär var femte man får sjukdomen under sin livstid. I Männens bok presenteras hälsosamma recept, aktuell forskning och tips på hur man kan leva ett friskare liv och reducera risken att drabbas.

Männens bok ger råd om mat och hälsa
I boken ”Männens bok” presenteras hälsosamma recept, aktuell forskning och tips på hur man kan leva ett friskare liv och reducera risken att drabbas av prostatacancer.

Författare till boken är Katarina Tomic och Örjan Klein samt Margit Eliasson som medförfattare. Boken är ett samarbete med organisationen Prostatacancerförbundet.

Män lever sina vardagsliv och tänker inte så mycket på sin livsstil. Det är lätt att hamna i vanor som att handla och tillaga snabbmat och bli hängande framför tv:n med en påse godis.
Statistik från SCB visar att när det gäller hälsosam livsstil så ligger männen långt efter kvinnorna. Män motionerar mindre än kvinnor och äter mindre hälsosamt. En faktor som bidrar till att män lever i snitt 3,5 år kortare än kvinnor. Den här boken tar upp de centrala frågorna som ur ett livsstilsperspektiv påverkar vår hälsa.

Prostatacancerförbundet verkar genom Mustaschkampen varje höst för att män ska få en mer hälsosam livsstil. Nu släpper Prostatacancerförbundet boken för att öka kunskapen om prostatacancer och inspirera till ett hälsosamt leverne.

Boken innehåller fakta om prostatan, de senaste forskningsrönen och information om hur kost, hälsa och livsstil påverkar prostatacancer. Dessutom inspirerande matrecept baserade på vetenskaplig forskning framtagna av experter inom hälsa och livsstil.
Sjukdomen drabbar framför allt äldre män och under de senaste årtiondena har antalet diagnostiserade fall kraftigt ökat och en tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer.

I boken medverkar Mustaschkampens ambassadörer, kockarna Siri Barje, Sara Begner, Zeina Mourtada och Jennie Walldén. Recepten är framtagna av kocklegenden Örjan Klein som haft god och hälsosam mat som en livslång passion. Bilderna i boken är tagna av Björn Lindberg.


FÖRFATTARFAKTA

Katarina Tomic är forskare inom prostatacancer och läkare i urologi.
Örjan Klein är känd mästerkock och kokboksförfattare inom medveten kost. Han har själv blivit friskförklarad från prostatacancer. Örjan har drivit flera prisbelönta restauranger och givit ut en rad kokböcker.


PÅ STARTSIDAN JUST NU