Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-10-30 KL. 18:00

Livrustkammaren och Kungliga Operan 250 år

Av Thomas Edgren

I oktober 2023 öppnar en utställning på Livrustkammaren, museet om Sveriges kungliga historia. Den är ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan där ett 50-tal unika fantasifulla teaterdräkter och operakostymer från Gustav III:s dagar presenteras i fyra akter.

Livrustkammaren och Kungliga Operan 250 år
Gustav III som riddare Esplandiante i ”Erövringen av Galtarklippan”, som spelades i Drottningholms slottspark 1779. Del av målning av Pehr Hilleström, Nationalmuseum.

Utställningen berättar om den gustavianska tidens skådespel och politik på den kungliga scenen. Under 2023 firar Kungliga Operan 250 år.
- Detta är Livrustkammarens största satsning på en tillfällig utställning på flera år. Besökaren får uppleva färgstarka och fantasifulla dräkter som i en del fall aldrig tidigare visats i museet. Det kommer att bli en fröjd för ögat och fler sinnen än så, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.

Den gustavianska epoken är känd som en guldålder vad gäller ett rikt kulturliv och en blomstrande teaterscen. På Kungliga Operan, som grundades av kungen 1773, sattes historiserande och kungaglorifierande verk upp och i slottens salar och dess omgivningar uppfördes festligheter i form av riddarspel, maskerader och rollspel där makteliten och de kungliga själva spelade huvudrollerna.

Teatern gestaltade de styrandes makt, men även de faror som följde med det kungliga ansvaret.

- Få teatrar i världen har så många oskadade skatter i gömmorna som Kungliga Operan. Nu när vi fyller 250 år vill vi fira det med att bjuda in fler att upptäcka oss och vårt historiska material. Under hela 2023 kommer vi att ha guidade jubileumsvisningar i Operahuset och vi hoppas att våra besökare sedan går till Livrustkammaren för att få se ännu fler av Kungliga Operans kostymer, säger Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan.

Gustav III:s slutgiltiga, storslaget regisserade föreställning kan sägas vara attentatet på just Kungliga Operan, som till slut resulterade i kungens död. Under sina sista dagar i livet låg Gustav III på sin dödsbädd i Paradvåningen på Stockholms slott, på sätt och vis på scenen och i en roll till sitt sista andetag.



Detalj av en mansrock av auberginefärgad sammet med paljettbroderier i silver. Rocken är sydd för teaterbruk år 1800. Foto: Ur Kungliga Operans kostymsamling


PÅ STARTSIDAN JUST NU