Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-24 KL. 12:00

Klassisk gräddfilsförpackning går ur sortimentet

Av Thomas Edgren

I närmare 40 år har Arlas gräddfil sålts över hela landet i den klassiska tegelstensförpackningen för tre deciliter. Nu är det dags att ta farväl av tegelstenen och säga hej till bägaren. Samtidigt flyttas produktionen till mejeriet i Linköping.

Klassisk gräddfilsförpackning går ur sortimentet
Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet och ersätts av en bägare. Foto: Arla.

I början av 1980-talet installerade Arla nya maskiner på mejeriet i Stockholm för att producera gräddfil i tredecilitersförpackningar. Den lilla tegelstenen fick sitt nuvarande utseende tio år senare och har sedan dess varit en klassiker på såväl midsommarbordet som till chipsdippen på fredagar.

För att möta konsumenternas efterfrågan producerar maskinerna 6 000 paket gräddfil i timmen. Nu behöver maskinerna bytas ut och all gräddfil kommer från och med vecka 39 att säljas i bägare.

- Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla igång maskinerna i nästan 40 år, det är längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men i annan förpackning, säger Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.
-
Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas hela produktionen av gräddfil till Linköping.
– Vi har framtidssäkrat framställningen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över produktionen fullt ut. Visst är det känslofyllt att den klassiska tegelstenen försvinner, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.

Mejeriet i Linköping kommer årligen att producera ungefär 13 miljoner 3 dl bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar och som ekologisk och laktosfri.PÅ STARTSIDAN JUST NU