Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-16 KL. 15:15

Hopp, glädje och sorg när Genjägarna löser familjemysterier

Av Thomas Edgren


Hur känns det att leva sitt liv utan att veta vem ens biologiska pappa är, och längta sig fördärvad efter sanningen? I SVT:s Genjägarna som hade premiär på fars dag 13 november, hjälper Sveriges vassaste DNA-spårare människor att få svar på olösta familjegåtor genom den senaste DNA-tekniken och släktforskning.

Hopp, glädje och sorg när Genjägarna löser familjemysterier
Hopp, glädje och sorg när Genjägarna löser familjemysterier. Fr v: Anna Edin Jeanette Sahlholm, Fredrik Mejster, Stina Loo, Peter Sjöholm, Ingeborg Arvastsson och Tina Windh. Foto: Janne Danielsson

- Att hjälpa människor hitta någon de saknar är helt fantastiskt. Men det är också ett stort ansvar. Vi vet att vi kommer att förändra människors liv, inte bara för dem som letar utan också för dem som blir hittade, säger DNA-släktforskaren Peter Sjölund som driver genjägarteamet.
-
Genjägarna vill ge pusselbitarna som saknas i deltagarnas historia och möjligheten att knyta band med tidigare okända familjemedlemmar. Släktingar de sökt och längtat efter under lång tid, kanske hela livet.

När SVT efterlyste personer som ville ha hjälp att ta reda på mer om sitt ursprung kom hundratals ansökningar in, och efter audition handplockades fyra deltagare. Det blir nu fyra berörande och hoppingivande livsberättelser som tar oss runt i Sverige i jakten på okända familjemedlemmar.

I det andra avsnittet som sänds på söndag möter vi Björn Engström, 48, från Nynäshamn. Björns mamma var narkoman och dog ung. Nu vill Björn veta om hans okända pappa lever eller gick samma öde till mötes.

Anna Pettersson, 34, från Falkenberg medverkar i avsnitt tre. Hon kom till med hjälp av en spermadonator och har laglig rätt att få veta hans identitet. Men sjukvården har tappat bort uppgifterna och nu får Genjägarna uppdraget att spåra upp honom.

I avsnitt fyra följer vi Syrené Olsson, 47, från Uddevalla. Under sin uppväxt har hon fått höra många historier om vem som är hennes pappa. Nu vill hon ta reda på sanningen.

Släktforskarna och DNA-spårarna som hjälper deltagarna att få svar i denna säsong är ett erfaret team. Några är även involverade i serien Allt för Sverige och flera är aktiva skribenter, föreläsare och forskare i olika släktforskningssammanhang.

Genealogen Peter Sjölund (Åm, Härnösand) som håller samman genjägarteamet uppmärksammades särskilt när han 2020, med hjälp av släktforskning via DNA, kom med lösningen på ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall – det då 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Peter har också varit sommarpratare i SR och skrivit flera böcker.

”Genjägarna lär dig mer” är fyra kvartslånga avsnitt som också publiceras på SVT Play söndag 13 november. Här djupdyker experterna i specifika frågeställningar ur fall som andra deltagare behöver få hjälp med.


PÅ STARTSIDAN JUST NU