Höjd malus slår hårt mot lätta lastbilar
Av Thomas Edgren
1 533 nya lätta lastbilar registrerades i juli, vilket är en procent färre jämfört samma månad i fjol. Under årets sju första månader har totalt 18 184 nya lätta lastbilar registrerats, en minskning med 21 procent jämfört med samma period förra året.
Nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton uppgick till 227 fordon i juli, en minskning med drygt 22 procent. Arkivfoto: Thomas Edgren
Den höga malusen för lätta lastbilar gör att många kunder behåller sina fordon upp till 60 månader istället för det normala 36 månader, vilket kan förklara årets minskning.
- Dock finns det ett uppdämt behov hos företagen att förnya vagnparken och orderböckerna är fyllda. Bristen på halvledare och andra komponenter har medfört att leveranserna inte kunnat möta efterfrågan, säger Mattias Bergman, VD för Mobility Sweden.
Positivt är den fortsatt höga andelen eldrivna lätta lastbilar i juli månad som uppgick till drygt 231 fordon. De senaste månaderna har flera nya elmodeller introducerats, vilket ökar företagens valmöjligheter.
- Det är av största vikt att möjligheten att köra på B-körkortet upp till 4,25 ton för el eller gasfordon införs i Sverige så snart som möjligt, då den nya tekniken är tyngre, påpekar Mattias Bergman.
Han menar att den höjda malusen som infördes 1 juni för nyregistrerade lätta fordon slår hårt mot lätta lastbilar där omställningen till elektrifieringen inte kommit lika långt och som gör ett annat transportarbete.
- Sverige behöver särskilja malusen för lätta lastbilar från personbilar på samma sätt som man gör inom EU när det gäller de bindande utsläppskraven för koldioxid. Det pristak för bonusen som infördes den 12 juli behöver tas bort eller höjas kraftigt för lätta lastbilar då det rör sig om ett yrkesredskap med ett högre inköpspris, menar Mattias.
-
Nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton uppgick till 227 fordon i juli, en minskning med drygt 22 procent. Hittills i år har 2 849 nya tunga lastbilar registrerats, vilket är ca 11 procent färre än samma period i fjol. Även på denna marknad är det produktionsstörningar till följd av kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina som har en dämpande effekt.
Nyregistreringarna av bussar ökade dock kraftigt i juli, en ökning med hela 67 procent jämfört med samma månad i fjol. 30 nya bussar registrerades. Uppgången kan kopplas till offentliga upphandlingar samt att resandet nu ökar då pandemin klingar av. Hittills i år har 590 nya bussar registrerats, vilket är en ökning med 43 procent. Under juli var varannan registrering en elbuss. Hittills i år uppgår andelen elbussar till 25 procent jämfört med ca 34 procent januari-juli 2021.
Mobility Sweden (fd BIL Sweden) är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.