Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-6-1 KL. 15:42

Högskolan Kristianstad bäst enligt vårdstudenter

Av Josefin Petersson

Högskolan Kristianstad bäst enligt vårdstudenter
Foto: Lena Lee

I en ny enkätstudie under våren 2023 svarade nästan 1000 medlemmar i Vårdförbundet Student, som studerar till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska vad de anser om sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Positivt är att fler erbjuds VFU-platser och att antalet som vill hoppa av sin utbildning i förtid har minskat jämfört med år 2022. Dock upplever många stress och hela 20 procent har upplevt sig diskriminerade under sin VFU-praktik. Högskolan Kristianstad får bäst betyg av studenterna, följt av Röda Korsets Högskola och Högskolan i Halmstad.

Vårdförbundet Student genomför för åttonde året i rad en enkätstudie av studenternas VFU. För tredje gången sedan enkäten påbörjades så är Högskolan Kristianstad bäst enligt de svarande.

– Vi vill gratulera Högskolan Kristianstad till segern. VFU är så viktig del av vår utbildning och det är glädjande att vi har flera lärosäten som håller bra standard. Ju bättre och mer tillgänglig VFU desto fler studenter tar sin examen och blir framtida kollegor, säger Marlene Juhl, ordförande i Vårdförbundet Student.

En mycket positiv nyhet är att fler nu erbjuds VFU-platser, vilket är avgörande för att få examen. Även siffran på hur många som vill avbryta sina studier sjunker, år 2021 var det 23,5 procent, i år 2023 är siffran 19,2 procent. Andelen studenter som uppgett att de inte kunnat erbjudas någon VFU-plats var i år endast 4,4 procent, att jämföra med 2021 då det var 8,8 procent, vilket är en stor förbättring.

En bra VFU kräver en bra handledare. Positivt är att majoriteten, 67 procent, av de svarande upplever att handledaren oftast eller alltid varit engagerad och tagit sig tid att utbilda och stötta studenten.

– Glädjande så framgår det i vår rapport att fler erbjuds VFU-placering än tidigare och färre överväger att hoppa av utbildningen jämfört med de senaste åren. Handledare visar både ett större engagemang och kunskaper kring studenternas lärandemål än tidigare, säger Marlene Juhl, ordförande Vårdförbundet Student.

Vårdförbundet Student, med sina 8000 medlemmar, är en del av Vårdförbundet som har cirka 114 000 medlemmar totalt. Hur väl utbildningarna fungerar är centrala för en bättre kompetensförsörjning till vården, vilket är oerhört viktigt då landets samtliga 21 regioner rapporterar brist på Vårdförbundets yrkesgrupper barnmorskor, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor och 20 av 21 regioner har brist även på biomedicinska analytiker.

– Kompetensförsörjningen till sjukvården är en stor utmaning och VFU har länge varit en flaskhals då antalet verksamheter och handledare som kunnat ta emot varit för få. Fler vårdgivare behöver faktiskt erbjuda VFU, det är viktigt alla drar sitt strå till stacken. Regeringen behöver också en nationell planering som säkerställer rätt antal VFU-platser i förhållande till antalet studenter och erfarna handledare. För vi behöver fler studenter som tar sin examen och kommer ut i arbete, alla behövs, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

En stressfaktor för studenterna är kravet på 100 procent närvaro där studenter upplever stress över att bli sjuka under sin VFU-period. 92,7 procent av studenterna svarade att de upplevde denna stress. Många vittnar också om stress och diskriminering.

– Många vittnar om att deras psykiska hälsa påverkas negativt under VFU-perioden, flera upplever stress både på arbetsplatsen och hos handledare. Många känner sig som extrapersonal, vilket inte är meningen man ska vara och hela 20 procent har upplevt sig diskriminerade, vilket är en anmärkningsvärd hög siffra. Så det finns mycket som behöver förbättras, säger Marlene Juhl, ordförande Vårdförbundet Student.

– Vi i Vårdförbundet Student vill understryka att det är viktigt studenterna får marginaler för att ta igen VFU om man råkar bli sjuk, att man får schema i tid och möjlighet till återhämtning. Allt för att minska stressen hos studenterna, så de kan fokusera på att ta examen och bli framtida kollegor i sjukvården, säger Marlene Juhl, ordförande Vårdförbundet Student.

Vårdförbundets Students åtgärder för en kvalitativ VFU
Simulering och Kliniskträningscentrum: För en kvalitativ VFU behöver studenten ges rätt förutsättningarna och förberedelser inför de praktiska momenten. Därför ska samtliga studenter ha tillgång till kliniskt träningscentrum (KTC).

Samverkan: För att få en starkare koppling mellan akademi, lärosäte och vårdverksamhet krävs en särskild organisation med studierektor/klinisk lektor som utbildningsansvarig i verksamheten. Organisationen ska byggas upp i samverkan med utbildningsanordnaren.

Studentinflytande: Att studenter får inflytande över sin utbildning och sin studiesituation ser vi i Vårdförbundet Student som självklart. Vårdförbundet Student anser att varje lärosäte bör ha ett programråd med studentrepresentanter för att på så sätt kunna påverka och ha inflytande på sin utbildning.
Arbetsmiljö: Studenter bör få sina scheman senast två veckor i förväg. Ökad marginal för studenter att ta igen missad VFU, tid och utrymme för reflektion tillsammans med handledaren är viktiga komponenter för ett gott lärande. Studenterna ska inte ersätta ordinarie personal eller räknas in i bemanningen. Att ha ett fåtal handledare som känner till studentens mål och studentens kunskaper under VFU är en stor och viktig fråga. Studenter ska ges möjlighet till återhämtning.

Handledares förutsättningar: För en god VFU krävs det att handledaren har goda villkor och förutsättningar för uppdraget, så som tid för förberedelse och reflektion. VFU-handledare behöver ha en handledarutbildning av akademisk grund. Personalbrist och dålig arbetsmiljö för handledare påverkar även studenters arbetsmiljö.
Interprofessionellt lärande: Vårdförbundet Student anser att lärosätena ska verka för att det interprofessionella samarbetet stärks och att interprofessionellt lärande blir en prioriterad del i utbildningen till biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska och sjuksköterska. Detta för att identifiera, belysa och utveckla professionernas roller och kompetenser i hälso- och sjukvårdsteamet.

Om verksamhetsförlagd utbildning, VFU
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en central del av utbildningen till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska. VFU är en av många grundläggande stenar i att utveckla yrkeskompetensen och det interprofessionella samarbetet. Under handledning ska studenterna få praktisk färdighetsträning och möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper inom något av sina huvudområden Omvårdnadsvetenskap, Vårdvetenskap, Biomedicinsk laboratorievetenskap och Radiografi.

Om undersökningen
För åttonde året i rad genomför Vårdförbundet Student en VFU-undersökning bland studentmedlemmarna. Undersökningen har genomförts genom en webbenkät under mars - april 2023. Webbenkäten har skickats till samtliga medlemmar i Vårdförbundet Student från andra till sjätte terminen på utbildningarna sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker. Kravet har också varit att medlemmen har en registrerad e-postadress och medger utskick. Undersökningen är alltså inte en totalundersökning sett till samtliga studenter på de aktuella utbildningarna.

Däremot utgör studien i princip en totalundersökning bland de studerande som är medlemmar i Vårdförbundet Student. 975 studenter har svarat, vilket motsvarade en svarsfrekvens på 18 procent.

Tidigare vinnare:
2022 Jönköping University
2021 Jönköping University
2020 Högskolan Kristianstad
2019 Högskolan Kristianstad
2018 Mittuniversitetet
2017 Högskolan i Halmstad
2016 Högskolan Dalarna

PÅ STARTSIDAN JUST NU