Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-5 KL. 15:02

Gängproblematikens Sverige aktualiseras i ny bok

Av Josefin Petersson

Gängproblematikens Sverige aktualiseras i ny bok
Foto: Pressbild

2023 går mot att bli ett rekordår för gängrelaterade sprängningar och skjutningar i Sverige. I den nya spänningsromanen Mördarnas mördare tar författarna Hans Carstensen och Hans-Olov Öberg upp frågor som rör gängkriminaliteten. Boken skildrar ett samhälle med ryggen mot väggen. Vad är moraliskt rätt och fel när det onda plötsligt sitter med trumf på hand? Var börjar och slutar rättssäkerheten?

– I boken reflekterar vi över vilket samhälle som vi håller på att få, vi känner ett starkt engagemang i de här frågorna som rör gängproblematiken. Samtidigt som boken skrevs så fortsatte dilemmat med den organiserade brottsligheten, och vi är inte förvånade eftersom det är svårare att utbilda poliser än att rekrytera gängkriminella, säger Hans Carstensen.

– Som samhällsintresserad finansanalytiker kan jag inte låta bli att fundera över hur brottslighetens överlägsna finansiella resurser ska kunna besegras. Och som i alla branscher jag studerat, krävs rejält och fiffigt nytänkande för att den med mindre resurser skall vinna, säger Hans-Olov Öberg.

Om handlingen i boken
Det hemliga sällskapet Saltsjöbadsinstitutet är en anrik krets av omdömesgilla, inofficiella strategimakare för rikets bästa. När det otänkbara händer: en dramatisk skjutning på en restaurang där en folkkär, ung artist omkommer, finns inte längre något val. De måste få bort gängkriminaliteten. Slutgiltigt.

Man vänder sig till två av landets bästa yrkesmördare – Jack Ahlén, tidigare prickskytt i armén, och Martha Harlin, bekämpare av män som hatar kvinnor. De får i uppdrag att tyst och anonymt plocka bort de kriminella nätverkens bossar. Men dessa visar sig vara svåra att komma åt och snart tycks Martha och Jack själva vara jagat byte.

”Polisen har trettiofem miljarder om året att röra sig med, totalt. Det tar tre år att utbilda en uniform och ytterligare kanske tre år innan den gör nytta på gatan. Samtidigt drar buset in över hundra miljarder årligen på narkotika, prostitution, bidragsfusk och annat. Och när det tunna blå laget burat in en artonåring, står där tio femtonåringar på rad för att ta hans plats. Nästa dag. Inte om sex år. Polisen knackar dörr, buset spränger sig in i portuppgångarna. Vi har nått vägs ände. Det går inte att nå nya resultat med vårt gamla system. Vi behöver resurser, visst, men det måste också tänkas helt nytt. Utanför alla ramar.”
– ur boken.

Hans Carstensen är författare och romancoach. Han har vunnit nationella pris som dramatiker, komiker och spokenwordpoet. Detta är hans nionde roman.

Hans-Olov Öberg är civilekonom från Handelshögskolan med en omfattande yrkesbakgrund på finansmarknaden. Han startade förlaget Southside Stories 2001 och har även författat ett trettiotal böcker.

PÅ STARTSIDAN JUST NU