Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-17 KL. 18:00

Försäljningen av elcyklar ökar

Av Thomas Edgren


Mer än var femte cykel som säljs i Sverige är en elcykel och försäljningen ökar med 4 procent jämfört med föregående cykelår. Detta enligt statistik från Cykelbranschen.
- Elcykeln är ett smart alternativ till andrabilen, inte minst i oroliga tider, säger Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen.

Försäljningen av elcyklar ökar
Mer än var femte cykel som säljs är en elcykel. Foto: Cykelbranschen

För Cykelbranschen pågår cykelåret från 1 september till sista augusti, och nu har branschen levererat siffror för det gångna årets cykelförsäljning. Totalt såldes 432 900 cyklar, varav 94 300 var elcyklar under cykelåret 2021/2022. Det innebär att elcyklarnas andel av cykelmarknaden nu uppgår till 21 procent. Mer än var femte såld cykel i Sverige är alltså en elcykel. Ökningen för andelen sålda elcyklar är sedan föregående år 4 procent.

- Försäljningen ligger nu stabilt på nära 100 000 sålda elcyklar varje år. Det betyder att elcykeln blivit ett etablerat fenomen i Sverige. En elcykel som är utmärkt för pendling på lite längre sträckor, har för många familjer blivit ett smart alternativ till en andrabil som kostar mycket mer, inte minst i en värld med höjda räntor, krig och skenande räntor, säger Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen.
-
Att elcyklar ökar innebär att cykelbranschen inte tappar alltför mycket på intäktssidan då elcyklar generellt kostar mer cyklar och snittpriset har gått upp.

Totalt minskar cykelmarknaden i antalet sålda cyklar med cirka 5 procent sedan föregående cykelår. Enligt Joakim Stenberg finns det naturliga orsaker till det.
- Att vi tappat lite det senaste cykelåret beror på brister i produktion och leveranser som lett till att komponenter fattats och cyklar inte kunnat sättas ihop. Samma problem präglade även föregående år. Vi har på grund av rådande omständigheter tvingats höja priserna på cyklarna. Men det är också som så att vi säljer dyrare cyklar nu, och där spelar även ökningen av andelen sålda elcyklar in, så inom fackhandeln har vi kunnat behålla intäkterna.


PÅ STARTSIDAN JUST NU