Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2023-10-12 KL. 14:50

Energimyndighetens statistik visar: Biogas ger lägst utsläpp av alla bränslen

Av Josefin Petersson

Energimyndighetens statistik visar: Biogas ger lägst utsläpp av alla bränslen
Henrik Löfberg, vd på Stål & Verktyg och chaufför Patrik Fridlund, framför företagets biogaslastbil.

Energimyndigheten redovisar årligen olika bränslens klimatpåverkan. Årets rapport visar att biogas har lägst utsläpp av samtliga bränslen, inklusive el.

Biogas är det fordonsbränsle som ger lägst utsläpp av alla bränslen visar Energimyndighetens senaste rapport.

Energimyndigheten redovisar bränslens klimatpåverkan i gram koldioxidekvivalenter per megajoule (g CO2e/MJ). Det är enhet för att göra raka jämförelser mellan bränslen. Siffran visar klimatpåverkan i livscykelperspektiv, där utsläppen vid produktion och distribution räknas in.

Biogas är det bränsle som ger lägst utsläpp av alla bränslen med endast 2,3 g C02 e/Mj. Som jämförelse ger el 7,2g C02 e/Mj utsläpp och diesel från 66,7 g C02 e/Mj.

– Vi tror starkt på biogas som fordonsbränsle, fram för allt för tung trafik. Många pratar om vad framtidens bränsle kommer bli, men faktum är att det redan är här. Biogas är lokalt producerat av restprodukter och har lägst utsläpp av alla bränslen inklusive el, säger Stefan Hermansson, på Småländska Bränslen, som driver 13 tankställen för komprimerad biogas i Småland och Blekinge.

Biogas är ett svenskproducerat bränsle som tillverkas av restprodukter
Biogas produceras främst genom rötning av restprodukter som gödsel, matavfall och avloppsslam. Biogasen tillverkas ofta lokalt i närheten av där det tankas. Småländska Bränslens biogas produceras till exempel i Alvesta, Jönköping, Karlshamn och Växjö.

Biogastillverkning ger inte bara ett förnybart fordonsbränsle utan också biprodukten biogödsel som minskar behovet av konstgödsel. Genom att röta gödsel från jordbruket undviks dessutom de metangasutsläpp som annars hade uppstått från gödseln när den sprids på åkrarna – genom rötningen blir metanet till biogas istället.

– Biogas är bokstavligt talat ett närproducerat bränsle med väldigt låga klimatavtryck. Det är otroligt mycket smartare att vi i Sverige tillverkar vårt eget bränsle än att importera drivmedel som är sämre för både klimat, miljö och svensk sysselsättning, säger Stefan Hermansson.

Stål & Verktyg satsar på biogas
Stål & verktyg är ett av en rad företag i regionen som satsar på lastbil med biogasdrift.

– Även om vi inte kör vansinnigt långt så är det tunga transporter och det är en miljöpåverkan i det ledet. Vi bor och verkar dessutom i Europas grönaste stad. Därför tittade vi på förutsättningarna för en biogaslastbil och kom fram till att vi tror på tekniken. Det är ett bra val för både miljön och ekonomin, säger Henrik Löfberg, vd på Stål & Verktyg.

Växthusgasutsläpp
Källa: Energimyndigheten

Drivmedel g CO2e/MJ g CO2e/liter MJ/liter
Fordonsgas (kg) 2,3 112 48,7
El 7,2
LNG/LBG (kg) 10,5 524 49,9
HVO100 10,5 357 34,0
ED95 20,2 430 21,3
FAME100 33,3 1099 33,0
E85 49,6 1 151 23,2
Diesel MK1 66,7 2 356 35,5
Diesel MK3 77,4 2 748 35,5
Flygfotogen 87,9 3 041 34,6
Bensin MK1 88,5 2 659 31,1
Alkylatbensin MK1 93,3 3 004 32,2

gCO2e/MJ visar gram koldioxidekvivalenter per megajoule
g CO2e/liter visar gram koldioxidekvivalenter per liter
MJ/liter visar energitäthet i megajoule per liter

Om biogas
• Biogas är ett svenskt, lokalproducerat bränsle.
• Biogas tillverkas av restprodukter som avloppsslam, gödsel, matavfall och grönavfall.
• Biogas är ett av de mest klimatsmarta energislagen med väldigt låga utsläpp. Biogas ger i snitt 3 gånger lägre utsläpp en el och hela 29 gånger lägre utsläpp än diesel, enligt Energimyndighetens statistik. Se www.biogasbilen.se/miljo för mer information och källhänvisning.
• Det finns över 200 tankställen i landet och över 3500 i Europa.
• För ytterligare information om biogas, se www.biogasbilen.se

Om Småländska bränslen
• Småländska Bränslen är ett lokalt företag som bygger och driver biogasmackar i Småland och Blekinge.
• Småländska Bränslen har biogasmackar i Alvesta, Jönköping, Ljungby, Markaryd, Ronneby, Sölvesborg, Växjö, Tingsryd och Tranås. Ytterligare tre är under uppbyggnad i Jönköping, Smålandsstenar och Växjö.

PÅ STARTSIDAN JUST NU