Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-11-15 KL. 18:00

Döden är inte försvarbar längre

Av Thomas Edgren

Peter Ottsjö har målet att bli 123 år gammal, men han är övertygad om att många kan få uppleva sin 200-årsdag. Det finns bara ett hinder. En dold folksjukdom som dagligen släcker över 100 000 liv; åldrandet.
”Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten” är hans nya bok, som stirrar liemannen i vitögat.

Döden är inte försvarbar längre
Peter Ottsjö är teknikjournalist och expert på långlevnadsforskning. Nu släpper han en ny bok om döden. Foto: Sandra Artiga Vargas

Sedan begynnelsen har människan drömt om evigt liv. Vi har jagat mirakulösa källor, ställt hoppet till mytomspunna metaller eller sökt tröst i religionernas löften om paradisen. Även om det inte finns magiska föremål, så har sökandet varit allt annat än förgäves. Ungdomens källa har funnits där hela tiden, gömd inuti oss.

- Vår tids tekniska framsteg gör mig vimmelkantig och skräckslagen, men inget har gjort mig så besatt som att vi också är i full färd med att hacka döden.
-
Det säger journalisten och långlevnadsexperten Peter Ottsjö som är aktuell med boken ”Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten”. I boken, som utkommer 29 november, får läsaren följa människans historiska kamp mot döden, från äventyrarna, alkemisterna och profeterna till banbrytande modern teknik.

- De stora framstegen föregås alltid av vilda teorier och galna experiment, men nu har vi kommit till punkten där cyborgdrömmarna är verklighet, menar Peter Ottsjö.
-
Författaren konfronteras även med sin egen dödlighet, och inleder ett livslångt experiment med målet att bli så gammal vetenskapen tillåter oss.

Joakim Tholén är förläggande redaktör och kommenterar arbetet med boken så här:
- Det här är underhållande och ögonöppnande populärvetenskap när den är som bäst. Fast jag är inte säker på att det i första hand är en bok – det är snarare början på en revolution.


FÖRFATTARFAKTA
Peter Ottsjö, född 1977, är teknikjournalist och en av landets ledande experter på långlevnadsforskning. Han har arbetat på tidningar som Bohusläningen, Aftonbladet och Level, men är sedan 2016 reporter på Ny Teknik.



PÅ STARTSIDAN JUST NU