Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-10-2 KL. 08:00

Dags för Miljövänliga veckan

Av Thomas Edgren

I över 30 års tid har Naturskyddsföreningen anordnat Miljövänliga veckan med olika teman om hur privatpersoner kan handla mer miljövänligt. I år löper veckan 1 - 9 oktober.

Dags för Miljövänliga veckan
Under Miljövänliga veckan gör Naturskyddsföreningens lokala kretsar aktiviteter under nästa vecka, till exempel butiksundersökningar. Foto: Naturskyddsföreningen.

Flera av Naturskyddsföreningens lokala kretsar ordnar aktiviteter under nästa vecka, som att genomföra butiksundersökningar och bjuda på ekologisk frukost.
- Ekologiskt har en viktig roll att spela för att minska naturkrisen och öka Sveriges självförsörjningsgrad. Med fokus på ekofrukost hoppas vi att fler kommer att starta dagen ekologiskt och att livsmedelsbutiker ser över sitt utbud, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen tycker sex av tio svenskar att en större andel av Sveriges jordbruk bör vara ekologiskt. Men nu väntas tvärtom arealen mark som brukas ekologiskt att minska i Sverige eftersom försäljningen av vissa ekologiska produkter backar.

Samtidigt har prisskillnaderna minskat mellan vissa ekologiska och icke-ekologiska livsmedel.
- Ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror och är därför inte lika utsatt för omvärldshändelser. Därav bidrar eko till ökad möjlighet till självförsörjning, vilket är ett viktigt skäl för att stötta ekologisk odling. Ekologisk mjölk, yoghurt, ost, bröd och frukt till frukost gör också stor skillnad för miljön och den biologiska mångfalden. Det är otroligt viktigt att vi konsumenter stöttar ekobönderna, säger Karin Lexén.

Miljövänliga veckan har sedan 1990 anordnats under vecka 40. Miljövänliga veckan har även stor global spridning. Fler än 50 organisationer i cirka 30 länder över hela världen går samman under namnet “Green Action Week”.
- Efter Naturskyddsföreningens tidigare kampanj “Byt till eko” ökade försäljningen av ekologiska produkter med 39 procent. Om vi skulle nå den effekten i fler länder vore det så klart väldigt framgångsrikt och dessutom välkommet för ekobönderna och naturen, säger Karin.



FAKTA OM EKOLOGISKT
• Ekojordbruket bidrar till 30 procent fler arter kring gården och 50 procent fler humlor och bin. De bidrar i sin tur till att pollinera 30 procent av all mat vi äter.
• Eko har bättre kvalitetskontroll, vilket bland annat minimerar andelen felmärkt kött.
• Ekojordbruket använder sig inte av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket gör det mindre beroende av importerade insatsmedel som ofta kommer från Ryssland.


PÅ STARTSIDAN JUST NU